НАТО в готовност да използва сила и при агресия с невоенни средства

„НАТО възнамерява да използва сила дори в случаи, когато агресията спрямо някоя от страните-участнички се извършва с невоенни средства“, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от световни медии. В речта си пред университета в Южна Флорида той каза, че алиансът никога няма да предостави на своя потенциален противник привилегията да разбере кога точно ще бъде задействан чл. 5 от Северноатлантическия договор.

„Ние заявихме ясно, че ще задействаме чл. 5, когато сметнем това за необходимо. Освен това можем да го направим и когато видим агресия с използване на други средства, а не обичайните военни”, заяви Столтенберг. В договора за създаване на НАТО е записан принципът на колективната отбрана, който предвижда отговор в случай на въоръжено нападение срещу една или няколко държави –членки на НАТО.

„Свидетели сме как срещу съюзници в НАТО бяха предприети агресивни действия от други страни, при които бяха използвани невоенни средства, за да бъдат подкопани нашите позиции, да се всее разкол и да бъдем атакувани, подчерта генералният секретар, без да влиза в детайли и да дава примери“, посочи лидерът на НАТО. Според него алиансът трябва да се адаптира именно към това и той ще приеме необходимите решения.

Столтенберг припомни, че и сега НАТО има готовност да приложи чл. 5 при кибератаки, което е нов сигнал към потенциалния противник.

Той призова да се противодейства активно на дезинформацията и да се защитава „критично важната инфраструктура” на алианса.


image0 (9K)