НАТО прехвърля военни части в Северно Косово, имало опасност от дестабилизация

Части на силите на НАТО в Косово (КФОР) са прехвърлени в населеното главно със сърби Северно Косово заради опасност от дестабилизиране на ситуацията в района, пише днес сръбският в. „Вечерне новости“, цитиран от ТАСС и БТА.

[ad id=“225664″]

В четвъртък КФОР съобщи на официалната си страница във Фейсбук, че започва планирани учения. Според сръбския вестник обаче военните маневри са само прикритие за прехвърляне на части на мисията на север. Изданието посочва, че в близките 48 часа обстановката в Северно Косово може рязко да се влоши и затова КФОР прехвърля част от четирихилядния си личен състав в община Вучитрън, а многобройна военна техника е блокирала за известно време пътя Прищина-Косовска Митровица. КФОР е прехвърлил и друго оборудване с хеликоптери.

По непотвърдена информация сърбите от Северно Косово се канят утре да обявят автономия в отговор на това, че Прищина още не е формирала Съюз на сръбските общини.

[ad id=“263680″]

В. „Вечерне новости“ по-рано писа за подготвяна военна операция „Златна сабя“ на косовските албанци. Според източници на вестника от специалните служби целта на операцията била установяване на военен контрол над северната част на Косово, където живеят главно сърби.

При това днес косовските медии съобщиха, че полицията със специална заповед е прекратила отпуските на всички свои служители. Сръбските анализатори свързват тези действия с поредното повишаване на напрежението заради трудно напредващите преговори за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич свика утре в 8 часа местно време Съвета за национална сигурност, предаде Танюг. Според сръбските медии повод за свикване на съвета е ситуацията в Косово. На заседанието ще бъде обсъдено как да се защитят сръбските интереси и сръбският народ в Косово.

На свой ред косовският премиер Рамуш Харадинай предупреди сърбите от Северно Косово, че при евентуален опит да обявят автономия, ще получат съответен отговор.

[ad id=“236993″]

„Никой няма право да предприема едностранни действия“, каза Харадинай на пресконференция след заседание на Съвета за национална сигурност. Той добави, че няма да се толерира нарушение на косовските закони.

„Ако някой се отклонява от косовските закони и споразумения, законът ще действа, няма дилема, ще има отговор“, каза Харадинай.

Утре работната група, създадена да подготви устав на Съюза на сръбските общини, ще може да представи доклад за дейността си, каза премиерът. Харадинай обясни, че създаването на съюза, което бе договорено в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, се е отлагало досега, защото прищинските власти са искали да се уверят, че уставът на съюза ще бъде в съгласие с косовските закони.

[ad id=“218548″]

Бившата сръбска област Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Белград и Прищина водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Източник: Дир. бг


image0 (9K)