Националният омбудсман с остър коментар за ценовия шок, който ни подготвят

„Скокът на цените на тока и парното от 1 юли не е обоснован. Експертите от Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не защитават интересите на потребителите“. 

Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева пред Би Ти Ви, цитирана от ЗАРАТА.

„Те се позовават на факта, че на световните пазари се увеличава цената на природния газ. Никой не споменава, че те не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия“, коментира омбудсманът.

Тя обясни, че става въпрос за Наредба №5, която е променена през миналата година. Тя предвижда цената на топлинната енергия да се променя само веднъж годишно, докато цената на природния газ се променя всеки месец.

Тоест, в началото на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната енергия. Цената на топлоенергията е заложник на нереалистични прогнози„, казтегорична е Ковачева.

Видя се, че КЕВР не успява да направи тази прогноза реалистично, защото по данни на работната им група хората са надплатили 9 милиона лева за предишния отоплителен сезон в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. Цената се определя на око от КЕВР„, допълни Ковачева.

Според нея енергийният регулатор така се презастрахова. Тя заяви, че въпросът е дали ще има връщане на средства с изравнителните сметки за парно и как ще бъде отразено това в цената на топлинната енергия.

Диана Ковачева е категорична, че цената на топлинната енергия трябва да се преизчислява всеки месец, а не прогнозно за следващия сезон. Така според нея сметките ще бъдат по-реалистични.

 

 


image0 (9K)