Националният оперативен щаб с тревожна информация за епидемията от новия коронавирус

Само за една седмица са се увеличили рязко смъртните случаи в България при пациенти, заразени с новия коронавирус.

Тази тревожна информация разрки на днешния брифинг на Националния оперативен щаб заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той уточни, че починалитe от COVID-19 са с 50 процента повече през този период.

Най-много смъртните случаи са при хората, които са на възраст между 70-79 години – 32% от общия брой фатални изходи, следвани от тези между 60-69 години – 27 процента от всички случаи, между 80 и 89 години – 18% смъртни случаи от общия брой.

„Данните посочват, че постигнатият относителен дял на имунитет в Европейския съюз е по-малко от 15%, което ни прави далеч от колективния имунитет. Има непрекъснато увеличаване на слчуаите в страната в 14-дневния период. Те надхвърлят 120 на 20 хиляди души. И продължава да се качва“, разкри още Пенков.

Има нарастване на заразените във всички възрасти – с най-висока заболеваемост са хората в активна възраст 20 и 60 години, а след това между 60-69 г. Има нарастване на случаите и при децата между 15-18 годин, поради присъственото обучение в училищата.

„Има ескалация на епидемиологичното поведение в България – най-много са заразените в активната социална възраст, свързано с начина им на живот. Поради тази причина днес влизат новите мерки, за да се овладее заразата“, посочи още зам.-министърът Пенков.

Той каза, че най-тревожното е – увеличението на заразените с коронавирус, които са приети в болница.

„Доста сигнали имаше за проблеми при приемането на пациенти в лечебните заведения. Разкриха се нови легла и отделения, за да се помогне на хората, които имат нужда“, увери Пенков.

По думите му над 2000 са медиците, които са заразени. Това е 5% от общия брой положителни проби, отчете още той.

 

 


image0 (9K)