Националният осигурителен институт с важно решение за пенсиите

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) е взел решение от 1 юли 2021 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020-а, да бъдат осъвременени с 5%, съобщиха от института.

На същото заседание е решено – от 1 юли социалната пенсия за старост също да се увеличи с 5 процента,  което означава, че тя ще стане 148,71 лв.

Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев коментира:

Бюджетът е разчетен така, че това увеличение може да не бъде 4,8%, а 5 процента – от 1 юли за всички отпуснати до 31 декември 2020-а година. Нараства със същия процент и социалната пенсия за старост, както и свързаните с нея пенсии за нетрудови доходи„, обясни Донев, цитиран от БНР и ЗАРАТА.

Той съобщи още, че правителството търси възможности и преговаря с ЕК – мярката 60/40 да продължи да действа още два месеца – юни и юли.

Трябва да се намери допълнителен ресурс, така че да имаме един по-плавен преход. Говоря за всички сектори! Още малко глътка въздух, за да могат да се приспособят към новите икономически реалности на пазара„, добави Донев.

 

 

 


image0 (9K)