Националният отбор отстъпи на Чехия, но запази шансове да продължи напред

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол се бори до последно и отстъпи на Чехия в драма в Пардубице с 80:83, видя ЗАРАТА. Този резултат обаче остави шансовете на „лъвовете“ за класиране за втората фаза на квалификациите за Световното първенство през 2023 г., тъй като двата тима са до момента с равен баланс победи загуби – 1-3, но нашите имат по-добра точкова разлика в директните отбори. Само преди няколко дни в „Арена Ботевград“ „трикольорите“ надвиха Чехия със 79:70.

Домакините започнаха мача по-добре и поведоха с двуцифрена разлика, но избраниците на Росен Барчовски успяха да наваксат и до края на първата част изравниха за 25:25. След пет минути игра капитанът на тима ни Чавдар Костов напусна терена и повече не се появи в игра заради травма в коляното. Паритетът на терена се задържа до почивката, като отлични изяви имаше Васил Бачев. Почивката дойде при резултат 40:41 за чехите. През второто полувреме се разигра и Павлин Иванов, а българите поведоха в края й с 58:56.

Последната част бе много напрегната и пълна с обрати. Чехите поведоха с повече от 10 точки малко след средата на периода, като задържаха двуцифрения аванс до 2 минути и половина преди края на мача. С много хъс и характер българите отново се върнаха и водени от Дий Бост изравниха. Гардът на Галатасарай можеше да донесе и успеха в края, но индивидуалната му атака не успя, а при 1,7 секунди преди края Мартин Петерка вкара тройка и донесе успеха на чехите.

Александър Янев бе топ-реализатор за България със 17 точки, 16 вкара Станимир Маринов. Павлин Иванов завърши с 14 точки, а по 11 реализираха Дий Бост и Васил Бачев. Емил Стоилов наниза 8 точки и добави 9 борби.

Войчех Хрубан отново бе то-стрелецът на чехите, като този път вкара 29 точки.

В следващия прозорец на 1 юли Чехия е домакин на Босна и Херцеговина. България ще приеме лидера Литва, който остава без поражение след 77:56 днес срещу Босна и Херцеговина. На 4 юли, в последния си мач от тази фаза „лъвовете“ гостуват на босненците.


image0 (9K)