Началникът на „Инфекциозни болести“ във ВМА: Лечението на Covid-19 с кръвна плазма на този етап се оказва най-ефективно

Вече имаме първите резултати от вливането на кръвна плазма от възстановен пациент на новозаразен с коронавирус. Това заяви пред БНТ полковник доц. д-р Георги Попов – началник на Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА.

Той поздрави всички българи с Деня на храбростта, всички военнослужещи с Деня на Българската армия и всички именници с Гергьовден.

Според него интересното при коронавируса е, че не само е невидим като радиация, подмолен, асиметричен, но и че е свръхнеизвестен. Предизвикателство е неговата неяснота.

Той обясни, че вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. Вече имаме първите резултати от тази терапия. „При наши двама пациенти я използвахме за първи път, смело мога да кажа, добър резултат, специално при единия от тях, който беше интубиран, в критично състояние. Приложението на плазмата първоначално не протече съвсем гладко, но крайният изход е, че пациентът излезе от тази интубация, екстубиран е преди два дни, в добро състояние е“.

Другият пациент е бил с много придружаващи заболявания и не е могъл да се пребори с вируса.

На въпроса разполагат ли с достатъчно кръв за прилагането на тази терапия, той отговори: „Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение – най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха“, допълни доц. Попов.

Faktor.bg


image0 (9K)