Наше село. Читалище „Иванка Терзиева“, Богомилово

Народно читалище „Иванка Терзиева“ в старозагорското с. Богомилово вече 82 години развива активна народополезна културно–просветна дейност.

Към читалището в момента има три постоянно действащи самодейни колектива: вокална група за обработен фолклор, вокална група за стари градски песни и група за автентичен фолклор. Временно действащи са Коледарската и Лазарската групи.

Всяка година в навечерието на великденските празници на Лазаровден, момичетата от лазарската група в пъстроцветни носии, с вити венци на главите огласят със своите песни цялото село, влизат във всяка една къща и пеят за здраве на домакините, за задомяване на моми и момци, за общо благополучие. В навечерието на коледните празници пък момчетата от коледарската група, наметнати с тежки ямурлуци обхождат цялото село и са чакани гости във всеки един дом. Домакините с радост ги посрещат, защото знаят, че те носят „добри вести“. Както е било в миналото, така е и днес – със своите песни те благославят всеки дом и пожелават здраве на домакините, берекет и „пълни хамбари и кошари“.

Друг един тачен и очакван народен празник е Гергьовден – той е и празник на село Богомилово. По традиция на този ден цялото село излиза на общоселско хоро. Вече няколко поредни години се организират надпявания между читалищните самодейци на нашето село и гостуващи самодейци от други села, пресъздават се характерни за този ден обредни ритуали и обичаи. Последните две години на два пъти е изнасян концерт от Иво Папазов.

Всяка година на 21 януари по традиция се чества денят на родилната помощ – Бабинден. Млади майки от селото и баби се събират и празнуват този ден, символизиращ великото начало на живота и посветен на тези, в чиито ръце той се ражда. Пресъздава се ритуалът „бабуване“ – да се помни и не се забравя от по-младите.

Традиционни са ежегодните осмомартенски тържества, организирани от Читалището изпълнени с много песни, настроение и преклонение пред жената – майка, жената – спътница в живота, създателка на блага и общочовешки ценности.

Мюмюн паша пръв харесал Богомилово и се заселил тук

Денят на славянската писменост и култура – 24 май – е друг празник ежегодно честван за да засвидетелства нашето преклонение към създателите на славянската писменост, както и нашето внимание и уважение към местните учители – съвременните духовни просветители.

Всяка година на Първи юни – денят на детето в читалищния салон с много настроение и емоции се празнува този ден и оставя незабравими детски спомени у много деца от селото. Търсят се спонсори да зарадват децата с подаръци и почерпка.

Рождество Христово е празник очакван както от децата, така и от възрастните. Затова и читалищните самодейци с много любов и настроение се подготвят за Коледния празник и изнасят всяка година голям Коледен концерт, като много пъти канят и гости – самодейци от други читалища. На децата добрият Дядо Коледа щедро поднася своите подаръци.

Богата и разнообразна е читалищната самодейност, като всяка година са многобройни изявите на двете вокални групи – за обработен фолклор и стари градски песни и на групата за автентичен фолклор в конкурси, фестивали, както и много гостувания по покана на самодейци от други села.

 


image0 (9K)