„На Борисов е докладвано“. Как бизнесмен се озова в ареста като „финансирал протестите“

Бизнесмен, арестуван за лихварство, в действителност е бил задържан заради това, че е участвал в протести срещу правителството. Това става ясно от разследване на „Антикорупционния фонд“, публикувано в петък.

В него става дума за ресторантьора Веселин Денков, който се намира в Дубай, когато започват протестите от юли 2020 г. Той се връща в България седмица след началото им и отива на площада „да види какво става“. Установява, че го следят и снимат. След седмици го арестуват.

Протестите с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев започнаха на 9 юли 2020. Те бяха предизвикани от две последователни събития, които показаха, че две основни държавни структури нарушават закона, без да може да им се потърси отговорност.

Тогава правителството допусна, че протестите са платени от хора, които искат да го свалят. Според една от тезите, лансирани през юли 2020 г., демонстрациите са финансирани от Васил Божков – бизнесмен, който в началото на 2020 г. загуби доброто разположение на властите, а с това и голяма част от бизнеса си.

Божков е обвиняем. Той живее в Дубай.

В разследването на Антикорупционния фонд, публикувано в петък, става ясно, че ресторантьорът Веселин Денков е бил арестуван след изясняване на два факта, които никой не оспорва – че той е пристигнал именно от Дубай и че е отишъл на протеста.

Самият Денков казва в интервю, че е бил питан за пренасяне на пари, за връзки с Васил Божков и с въпроси какво е правил на протеста.

Това потвърждава и Яне Янев, който преди години беше съветник на Бойко Борисов. Според Янев „на Борисов му е докладвано“, че ресторантьорът е свързан едновременно с Божков и протестите.

Яне Янев е записан със скрита камера.

Видео разследването, чийто автор е Николай Стайков, се излъчва на части. Публикацията от петък представлява втора част на един и същи разказ. В първата част стана ясно, че съществуват адвокати, които искат по 100 000 евро, за да „уредят“ излизането на задържан от ареста.

Арестът на Денков очевидно е свързан и с ролята на неговата приятелка – някогашната Мис България Ивайла Бакалова в личния живот на Бойко Борисов. В интервю тя казва, че през 2019 г. е помогнала на Борислава Йовчева – жената, за която се твърди, че е приятелка на Бойко Борисов и обитателка на къщата в Барселона, за която каталунските врасти провеждат разследване.

Ивайла Бакалова от 15 години живее в Дубай.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)