НА ЖИВО: Какво да очакваме на балотажа?

В неделя, на 21 ноември 2021 г., се провежда вторият тур на президентските избори. До него се стигна заради ниската избирателна активност на първия тур на изборите. Въпреки значителната преднина на досегашния президент Румен Радев, който получи 49,41% от гласовете, пред Анастас Герджиков, който събра 22,82%, на изборите трябваше да гласуват поне 50% от избирателите, които имат право на глас, за да бъде избран президент на първи тур.

Румен Радев е издигнат от инициативен комитет и е подкрепен от „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“. За втория тур той получи и подкрепата на „Зелено движение“, което е част от коалицията „Демократична България“. На първия тур формацията подкрепяше Лозан Панов.

Анастас Герджиков е издигнат от инициативен комитет и е подкрепен от ГЕРБ-СДС. ДПС, което имаше собствен кандидат на първия тур в лицето на Мустафа Карадайъ, не обяви подкрепа за нито един от кандидатите, но след първия тур Мустафа Карадайъ призова избирателите си на балотажа да гласуват кандидат-президент, който има качествата на обединител. За наблюдателите това е скрит призив за гласуване в полза на кандидата, подкрепен от ГЕРБ – Анастас Герджиков.

В Студио България гостуват професорът по политическа философия в Нов български университет Стефан Попов, бившият образователен министър Красимир Вълчев, който е част от инициативния комитет на Анастас Герджиков и експертът по политически комуникации и доцент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Иво Инджов. Въпросите задава Полина Паунова.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)