НА „ПОЗИТАНО“ 20 СЕ СЛУЧВА НЕЩО ИЗВЪНРЕДНО! Корнелия Нинова обяви, че…

БСП свиква изненадващ конгрес в края на октомври, предаде Канал 3. Основните теми на заседанието на 49 конгрес на партията ще бъдат Бюджет 2018 и подготовката ни за европредседателството, като доклад по темата ще изнесе президентът на ПЕС Сергей Станишев.
Това е обаче официалният мотив за насрочването на заседанието по предложена Корнелия Нинова, а зад него стои желанието на соцлидера да даде думата и на вътрешната опозиция, и на поддръжниците си с крайната цел да излезе парата от свирката и да потърси консолидация. Така тълкуват вляво неочакваната стъпка на Нинова.
На нейна страна е изненадата, защото по устав всяка година партията трябва да прави заседание на конгреса, но последното беше в началото февруари 2017 г., тоест дори срокът не е изтекъл и няма уставно изискване за по-ранното му провеждане.

[ad id=“255238″]
Не на последно място социалисти изтъкват, че досега столетницата никога не се е събирала на конгрес, за да обсъжда бюджет, и то когато е в опозиция.
Повечето леви очакват по този начин партията да се освободи от натрупаното напрежение, а лидерът й да получи един вид вот на доверие. Никой не смята, че опонентите на Нинова ще й поискат оставката, още повече, че те имат само броени дни за организация на отпора. Според последните уставни промени конгресът не може да я свали, а само да реши за провеждането на общопартиен вот.
Самата Корнелия Нинова уведомила за намерението си членовете на ИБ на БСП във вторник, на редовното заседание на ръководството. Повечето от тях останали сюрпризирани, че след две седмици ги чака конгрес.
Заседанието ще бъде еднодневно и ще се проведе най-вероятно на 28 октомври в НДК. Червените планирали то да се състои в първия уикенд на ноември, но отбелязването на Архангелова задушница точно тогава ги накарало да променят плана си.
Очаква се обаче окончателното решение за насрочването на конгреса да бъде взето в събота на пленум на социалистите.

[ad id=“225664″]
Освен насрочването на конгреса, червените ще бистрят актуалната политическа обстановка, както и становището на работната група за това дали БСП трябва да прави своя телевизия.
Предложението й е, че на този етап не е рационално от финансова гледна точка столетницата да се нагърбва с отговорността за нова електронна медия. Решението обаче не е окончателно, защото последната дума имат членовете на Националния съвет. От заявки на соцлидера се очакваше червената телевизия да е готова през октомври.

http://BNews.bg


image0 (9K)