На покрива на небостъргача „Златен век“ ще има и черква

В сградата щяло да се изгради и музей на българската духовност

След като не успя да защити от скандал новия дом на Цветан Цветанов с изписания на фасадата му псалм 91, фирма „Артекс“ ще търси защита и за небостъргача „Златен век“.

На върха на сградата ще бъде изграден храм, луксозният небостъргач ще приюти и Музей на българската духовност и култура. Това става ясно от позиция на самата компания, разпространена до медиите по повод подновените спорове около сградата след окончателното решение на Върховния административен съд строителството и да бъде подновено. От компанията предупредиха, че ако институциите продължат да спъват проекта, ще търсят правата си в съда в Страбсбург, пише вестник Сега.

От разпространяваните снимки от компанията как ще изглежда небостъргача не личи, че на последните му нива ще има храм. От компанията обаче изтъкват този факт като един от ключовите елементи, които ще превърнат сградата в символ на българската архитектура.

Ние ще построим сградаЗлатен век“, защото е законна, защото вярваме в силата на съзиданието. Със своя Музей на българската духовност и култура, и увенчана с храм на върха, сградата ще остане за поколенията символ на Златния век на съвременната българска архитектура“, пише в позицията на компанията.

От сайта на компанията става ясно, че символика е търсена и в други архитектуни решения. Трите модула на сградата се представят като три житни класа, извисяващи се на трийсет метра височина. „Житото е символ на самия живот, на растежа и на благоденствието, което може да очакваш само ако си вложил усърдие и постоянство в своето дело…Трите класа носят и идеята за Светата Троица, както и за Вяра, Надежда и Любов – дъщерите на София. Наблюдателите може ще видят в трите арки и прабългарски симлови – Y, знака на хан Кубрат“, пише на сайта на компанията 

Според медийни публикации цените на кв. метър в луксозната сграда са тръгвали от 2400 евро на зелено и са стигали 4500 евро. На такива космически суми са предлагани апартаменти на последните етажи. Според брокери цените ще скочат с 40-50 % след пускане на сградата в експлоатация.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)