На прощаване: Меркел налага карантина за неваксинираните в Германия

Германия е готова да ограничи хората, които не са ваксинирани срещу Covid-19, и драстично да ограничи социалните им контакти, за да облекчи натиска върху все по-натоварените болници.

В едно от последните си действия като канцлер Ангела Меркел ще проведе разговори с 16-те регионални премиери на Германия по-късно в четвъртък, на които се очаква да се споразумеят за нови ограничения, включително допускане само на хора, които са ваксинирани или възстановени след боледуване, в ресторанти, театри и магазини от непърва необходимост. Според проект на споразумение, изготвен от офиса на Меркел, ще има и по-строги ограничения за контактите за неваксинирани хора, нощните клубове ще бъдат затворени на места с висок процент на заразяване и ще има строги ограничения за броя на зрителите на големи обществени събития.

„Важното е, че това на практика е блокиране за неваксинираните“, каза напускащият здравен министър Йенс Спан в четвъртък в интервю за телевизия ZDF. „Повече от 12 милиона възрастни, които не са ваксинирани, създават предизвикателството за здравната система.

Меркел и Олаф Шолц, настоящият вицеканцлер, който ще положи клетва като канцлер следващата седмица, ще ръководят дискусиите заедно в четвъртък и след това ще дадат пресконференция, за да обявят новите мерки.

Длъжностните лица бяха принудени да действат, за да се опитат да овладеят четвъртата вълна от вируса, която обхваща цялата страна, и да предпазят здравната система от колапс. Ръководителят на лобито за интензивно лечение DIVI предупреди в сряда, че броят на пациентите с Covid в интензивните отделения ще достигне 6000 до Коледа, надхвърляйки пика по време на втората вълна на пандемията миналата зима.

Проектът на правителството също така включва предложение ваксините срещу Covid да станат задължителни за хората, работещи на места като болници и домове за грижи. Властите се стремят да ускорят ваксинациите и искат да постигнат со 30 милиона ваксинации до Коледа, включително бустери. Длъжностните лица искат значително да разширят кръга от хора, които могат да прилагат ваксини, включително да използват квалифицирани работници в аптеките и заведенията за грижи. И Шолц, и Меркел се изказаха в полза на мандата за ваксина за всички възрастни, а Бундестагът ще гласува мерките преди края на годината.

Някои региони с висок процент на заразяване като Бавария и Саксония вече затегнаха ограниченията.

Целият анализ – на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)