На първо четене. Парламентът извади следствието от прокуратурата и подкрепи разследване на главния прокурор

На първо четене. Парламентът извади следствието от прокуратурата и подкрепи разследване на главния прокурор

Националната следствена служба (НСлС) да бъде „извадена“ от шапката на прокуратурата като независим самостоятелен орган. Това решиха депутатите в четвъртък с гласуване на първо четене.

Законопроектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) беше внесен от партия „Възраждане“, а дебатите продължиха близо 4 часа.

Парламентът гласува на първо четене и други ключови промени в Закона за съдебната власт. Те бяха внесени от служебния кабинет и предвиждат колегиите към Висшия съдебен съвет (ВСС) да напишат кодекс за етично поведение и механизъм за контрол на главния прокурор.

Предложенията на „Възраждане“ предвиждат и разследванията срещу главния прокурор да се водят от директора на НСлС, който в момента е и зам.-главен прокурор.

Шефът на националното следствие ще може при определени случаи да бъде прокурор по разследване срещу главния прокурор и неговите заместници. Предвижда се и механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, докато тече разследване срещу него.

Кодексът за етично поведение, който ще се урежда от съдийската и прокурорската колегия на ВСС, ще обхваща българските съдии, прокурори и следователи. Предвижда се и правилата за етично поведение да бъдат гласувани от пленума на ВСС в едномесечен срок след влизането на закона в сила.

Механизмът за контрол на главния прокурор беше заложен при редакциите на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България от служебните правителства на Румен Радев и редовния кабинет на Кирил Петков. Последните предложения за изменения, свързани с ПВУ, бяха на служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

В четвъртък внесените от „Възраждане“ предложения за съдебна реформа получиха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 глас от „Продължаваме промяната“ ( 117 гласа „за“, 20 – „против“, 48 „въздържал се“. Законопроектът на служебното правителство, включен в Националния план за възстановяване и устойчивост, получи 166 гласа „за“, без „против“ и 28 „въздържал се“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)