„Недиректна връзка с Пеевски“. Служебното правителство започва ревизия на Българската банка за развитие

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо финансовата институция е подпомагала с големи суми осем фирми, от които четири може би са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Пред бТВ в неделя Петков заяви, че назначава „комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност, заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства“. Министърът каза, че по устав и по закон тази банка трябва да помага малкия бизнес, „а се дава почти 1 милиард лева на 8 човека, от които четирима са може би свързани“, коментира Петков. По думите му и останалите „не са случайни“.

Петков коментира, че за него е било интересно да види първия доклад на Сметната палата за ББР. Служебният министър напомни, че нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, “да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки”.

Петков обясни, че първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях. “Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показват, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

Отговорността на Надзорния съвет

Кирил Петков акцентира на надзора на банката, който одобрява отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв. Според него Надзорният съвет носи директно отговорност за отпуснатите заеми за стотици милиони, а не само изпълнителнят директор на банката.

До лятото на 2020 г. председател на Надзорния съвет на ББР беше бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, а след това на негово място е назначен бившият заместник-министър на икономиката Стамен Янев, който Кирил Петков върна на поста шеф на Агенцията за инвестиции.

Държавна ли е Българската банка за развитие

Кирил Петков съобщи, че е поискал да смени Надзорния съвет на ББР, но се оказало, че банката не е изцяло държавна, което е пречка за смяната на надзора.

“99.996% от капитала на банката е на държавата, но има 8 акции, които са собственост на друга банка”, каза Петков без да посочи коя.

Според данните, които представи през 2020 г. Министерството на икономиката е получило писмо от банката, собственик на освемте акции. С документа тя е уведомила ведомството, че подарява тези акции на държавата, но повече от година не било отговорено на това писмо.

“Сега вече отговорихме и от петък ББР е 100% собственост на държавата”, каза Кирил Петков. По думите му при това положение няма пречка за промяна на Надзорния съвет, което ще се случи през предстоящата седмица.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)