Нелегалното парти в Пловдив – за ЧРД на ресторантьорски бос. Гостите влизали с парола

Купонът, който се развихри снощи в ресторант „Рибарника“ в Тракия насред пандемичната обстановка, бил подготвян дълго време специално за собственика. Това съобщава „Марица“, базирайки се на информация от свои източници.

На 15 януари рожден ден празнувал бизнесменът Димитър Тодоринов, който притежава обекта. Снощи е отбелязал навършването на 55 години. Поканени са били най-близките му, а влизането ставало със специална парола, която била последна проверка за допусканите хора. Специално за повода е повикан и бившият мустак и настоящо катинарче на републиката Милко Калайджиев.

Явно на хората с купонджийска и бохемска душа вече им е писнало от мерките и забраните, както и да се събират по резервния вариант – на тумби по къщите, и решили да си спретнат пир по време на чума. Глобата си струва кефа, пък и не е в размер, който е непосилен за един бизнесмен, коментираха в социалните мрежи.

Фалът, обаче, дошъл от глупостта на един от гостите. Предавал на живо във фейсбук, като така документирал престъплението и подпомогнал действията на служителите на реда.

Сега Тодоринов-старши ще се бръкне за удоволствието. Съставени са му два акта по Закона за здравето, единият на стойност между 3-5 хиляди лева, а вторият с максимален размер -2 хиляди лева.

Припомняме, че снощи полицията под тепетата атакува две кръчми, в които са се вихрели масови забави въпреки наложените противоепидемични забрани.

Първо полицаите и инспекторите на РЗИ нахлули в ресторант „Рибарника“ в район „Тракия“. За там бил получен сигнал, че върви див купон, напук на издадената заповед за забрана за масовки и за затваряне на заведенията.

Там проверяващите спипали близо 50 празнуващи, които заявили, че това е частно парти. Забавлявал ги фолкпивицът Милко Калайджиев.

Организаторите и всички присъстващи са получили актове за нарушаването на наложените мерки, вероятно сред санкционираните е и именитият изпълнител на „Я елате, пиленца, при батко“ и „Частно парти“.

Час по-късно полицаите и здравните инспектори удариха и второ култово заведение в Пловдив, пълно с народ. В разгара на купона те изненадващо се появили и „развалили седенката“ в ресторант „Малката Марица“ до панаирния мост. Той също бил отворен и пълен с клиенти. Забавата с диджей и танцьорки вървяла с пълна пара, преди да влязат проверяващите.

Някои от участниците в нелегалния купон опитали да духнат, но ченгетата отвън и хванали и върнали обратно, за да им бъдат съставени актове. по данни на „Марица“ към момента в заведението са написани общо 12 акта.

Ето какви наказания предвижда законът за подобни нарушения:

Чл. 209а. (Нов – ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 9.04.2020 г., бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) Който наруши или не изпълни въведени от министъра на здравеопазването или от директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки по чл. 63, ал. 4 или 7 и чл. 63а, ал. 1 или 2, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 9.04.2020 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.

(3) Нарушенията по ал. 1 и 2 се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на
общини.

(4) Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.

Марица

 


image0 (9K)