„Необикновена демонстрация на лидерство и сила на духа“. Зеленски е човек на годината на Файненшъл таймс

"Необикновена демонстрация на лидерство и сила на духа". Зеленски е човек на годината на Файненшъл таймс

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше обявен за човек на годината на финансовото издание Файненшъл таймс.

Според редакционният екип на медията държавният глава се е превърнал в „въплъщението на куража и устойчивостта на украинския народ“.

Зеленски беше избран за президент по време на изборите през 2019 г. От началото на войната той придоби световна слава. За срещи с него в Киев отидоха много от лидерите на Западните държави, а той отправя видео обръщения на почти всеки значим глобален форум от февруари насам.

„Въпреки че до началото на инвазията през февруари много украинци го считаха за майтап и аматьор, който се бореше с предизвикателствата на поста си, 44-годишният Зеленски спечели място в историята с необикновената демонстрация на лидерство и сила на духа“, пишат от изданието.

От началото на мандата си Зеленски обяви, че поддържа прозападната ориентация на Украйна и подкрепя присъединяването на страната към ЕС и НАТО. По време на предизборната му кампания той беше обвиняван във връзки с Русия заради бизнес отношения на филмовата му компания.

В края на 2021 г. военното разузнаване на страната съобщи за готвен преврат срещу президента от един от най-големите олигарси в страната.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)