„Непосредствена заплаха“. Журналистически организации призоваха за мерки в защита на Атанас Чобанов

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) призова българските власти да предприемат „всички необходими мерки“ за защита на журналиста Атанас Чобанов, главен редактор на разследващия сайт Bird.bg. В неделя от Bird.bg съобщиха, че са получили предупреждение от чуждо правителство, че Чобанов е под „непосредствена заплаха“.

По-рано в събота Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, също съобщи в Туитър, че разполага със „сериозна и достоверна информация“ за заплаха срещу Чобанов.

В позицията си от АЕЖ настояват да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплахата срещу журналиста.

„Поради естеството на работата си, разкриваща корупция и нередности, разследващите журналисти са в уязвима позиция и е отговорност на институциите да ги защитава от всякакви посегателства на кръгове, които биха имали интерес да заглушат гласа им. При липса на реакция от страна на държавата, журналистите понякога остават единствените неудобни, които пречат на реализацията на мащабни престъпни схеми или корупция на високо ниво“, пише в позицията на организацията.

В неделя самият Чобанов коментира информацията в своя профил във Фейсбук. По думите му до момента той не е бил уведомен от българските власти за никакви действия, предприети по случая.

„Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста. За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111 място по медийна свобода“, коментира още Чобанов.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)