Неправителствена организация: Пандемията от коронавирус отваря врати за правителствени злоупотреби

Чешката неправителствена организация „Арника“ (Arnika) и нейни партньори публикуваха проучване за унищожаване на околната среда по време на пандемията от коронавирус.

Авторите на изследването описват 15 случая на нарушения на екологичното правосъдие. Те представят доказателства, че правителствата на някои държави в Европа и Централна Азия злоупотребяват с начина, по който коронавируса COVID-19 измества общественото внимание.

Въвеждането на карантини отслабва възможността за обществен мониторинг, за участие на гражданите в процеса на вземане на решения или в протести.

Авторите на проучването са открили, че на фона на пандемията са приети спорни законодателни промени в полза на инвеститори. Внезапно са одобрени скандални проекти, увеличили са се случаите на незаконно строителство на водноелектрически централи, незаконна сеч или на преследване на активисти.

Наред с държави като Беларус, сочени като пример за диктаторски стил на управление, в списъка на страните, в които са открити нарушения, са и развити държави, сред които Чехия и Словения.

 

 


image0 (9K)