„Не да запазим символа, а историята“. Започна реставрацията на Бузлуджа

Изоставеният комунистически паметник на „Бузлуджа“

Осемнайсет реставратори започнаха консервацията на паметника на Бузлуджа в четвъртък. До края на септември те трябва да приключат спешни аварийни дейности, за да запазят за около пет години мозаечните пана, разположени на близо 1000 кв.м, съобщи БТА.

Това е едно от най-големите мозаечни произведения на Европа, каза проф. Томас Данце, ръководител на катедра „Реставрация“ в Техническия университет в Мюнхен и ръководител на проекта „Бузлуджа“.

Реставраторите са от България, Германия, Швейцария и Гърция. В следващите дни те ще изградят предпазни съоръжения пред всяко мозаечно пано и подпокривна конструкция, които да ги опазят от водата, най-големият проблем пред паметника на Бузлуджа, каза още той.

За ремонтните дейности са осигурени 30 кубика чамово дърво, 400 кв.м. ламарина, пясък и бои. Консервацията на мозайките е част от проект за реставрация на целия паметник, който е на стойност 60 хиляди долара. Спонсорира се изцяло от американската фондация „Гети“, която е поставила монумента на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство „Keeping it Mоdern 2020“ („Да го запазим модерно“).

„Нашата основна цел е не да запазим символа, а историята“, каза арх. Дора Иванова, която е инициатор за реставрацията на монумента.

Паметникът на Бузлуджа отваря врати за първи път през 1981 г. и затваря през 1989 г. с падането на комунистическия режим в България. Построен с цел да бъде символ на успехите на комунизма. Оттогава не е поддържан и се разрушава, но това не пречи на хилядите посетители, които редовно се промъкват през дупки в стените и пода, за да се разходят вътре.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)