Не катастрофата, а пожарът е убил пътниците на „Струма“

Без аналог у нас е случилата се катастрофа в понеделник на АМ „Струма“. Продължава разследването на трагедията, при която загинаха 45 македонски граждани, а други 7 са настанени в „Пирогов“. Случилото се повдигна редица въпроси, в това число и как се осъществява контролът от институциите върху автобусните превози и достатъчен ли е.

Още по темата

23 ное 2021 17:45

74

23 ное 2021 11:16

12

23 ное 2021 10:18

32

„Участъкът е тежък, има един сериозен наклон, който може би е подвел шофьора, но причините може да са много.“ коментира пред БНТ Магдалена Милтенова, представител на Конфедерация на автобусните превозвачи. Според нея може да му е прилошало на шофьора, да е заспал, спукана гума, друг проблем на автобуса.

„За съжаление, не катастрофата, а пожарът е убил пътниците“, обясни Милтенова.

По думите й, има тежък проблем на турската граница, тъй като там престоят е изключително дълъг понякога се налага да се чака с часове, което се отразява тежко на шофьорите. Затова и няма как шофьорите да се движат заедно и автобусите да се изчакват.

Контролът е абсолютно еднакъв – и през деня, и през нощта. Той се осъществява от „Автомобилна администрация“, допълни Милтенова. Това е нов автобус, той със сигурност е бил снабден с ограничител на скоростта, смята тя и допълни, че всичко може да се е случило и се очакват властите, които разследват инцидента да кажат.

Според нея трябва да се прави почивки на 4 часа и половина. „Това е нов автобус и е бил снабден с ограничител на скоростта. Ограничението е до 90, максимално 100 км“, допълни тя и обясни, че това е и предполагаемата скорост, с която се е движил автобуса. „Такава тежка катастрофа не е имало на територията на страната“, отбеляза тя.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)