Не можаха да освободят заседналия в Суецкия канал кораб

Два опита да бъде освободен гигантският контейнеровоз, заседнал в Суецкия канал, вчера се провалиха, въпреки надеждите, че висок прилив ще даде тласък на кораба, предаде Асошиейтед прес, като цитира съобщение на компаниите „Бернхард Шулте шипмениджмънт“ (Bernhard Schulte Shipmanagement – BSM), отговаряща за техническото управление на кораба, и „Лет ейджънсис“ (Leth Agencies), която обслужва транзита през канала.

По-рано вчера „Бернхард Шулте“ заяви, че „значителен напредък“ е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента. Корабът помръдна след като дузина влекачи работеха паралелно по драгирането на пясъка и тинята около носа. Бяха отстранени и около 9000 тона воден баласт от „Евър Гивън“ (EverGiven), но в края на краищата корабът остана в същото положение.

Преместиха леко заседналия в Суецкия канал кораб

Ако усилията да бъде освободен корабът от глинестия пясък отново се провалят, ще започне отстраняване на стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му.

Междувременно Румъния се оказва в голяма беда покрай сагата. Да се освободи канала изчакват пет кораба, натоварени със 130 000 живи животни от северната ни съседка, пътуващи към Близкия изток. Румънската санитарно-ветеринарна служба трескаво търси решения, за да не се стигне до измирането на добитъка от глад, жажда, горещина или претъпканост. Засега собствениците на съдовете уверяват, че складовите наличности за животните са достатъчни. А и има инсталации за обезсоляване на корабите, ако питейната вода свърши.

„В момента корабите имат вода и храна за животните. Натоварени са с допълнителни 25 процента. Опцията е петте кораба, които се намират в Егейско море, е да се върнат. Друга мярка е да свалят животните в близки пристанища, които да осигурят условия за защита на животните“, посочи Виорел Кьовяну, председател на Националната санитарно-ветеринарна служба. Като първа мярка румънските власти са спрели на 24 март всички кораби, които е предстояло да потеглят в същата посока, за да се избегне блокирането им на входа на Суецкия канал.

 


image0 (9K)