„Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас“

„Не искаме нашата отворена страна да се промени в резултат от миграцията и потоците бежанци. Германия трябва да си остане Германия“ – тези цитати са от документ на ХСС, който остро критикува политиката на Меркел.

default

ХСС, по-малката християндемократическа партия в управляващата коалиция, усилва атаките си срещу бежанската политика на Ангела Меркел. В проекторешение, което ще бъде внесено на закритото съвещание на ръководството на ХСС в петък и събота, партията настоява за сериозни, отчасти дори драстични промени в политиката към бежанците. В документа се изисква Германия да въведе горна граница за приемането на бежанци от максимум 200 000 души годишно, по границите да се създадат транзитни зони, а бежанците, получили отказ за политическо убежище, бързо да бъдат връщани в съответните страни. В каталога се съдържат и други предложения: отмяна на двойното гражданство, забрана на бурките и приемане на закон за ограничаване на имиграцията.

„В бъдеще трябва да важи принципът: хората, идващи от християнски страни със сходна на нашата култура, трябва да имат предимство”, пише още в документа, цитиран от агенция ДПА и списание „Шпигел”. „Един подобен закон ще даде ясен отпор на нелегалната миграция. Всяка страна трябва сама да решава кого приема. Това решение не бива да се взима от самите мигранти.” ХСС настоява още, че „Германия трябва да си остане Германия”. Партията не желае „нашата отворена страна” да се промени в резултат от миграцията и потоците бежанци. „Не ние трябва да се съобразяваме с мигрантите, а те с нас.”

„Който не иска да се откаже от бурката, да си търси друга страна“

Поради всичко това партията-посестрима на ХДС настоява в баварската конституция да бъде включено понятието „водеща култура” – като антитеза на мулти-културното общество. Случилото се през миналата година не бива да се повтаря, пише още в документа, в който ХСС настоява: „Решението за оставане в страната в бъдеще трябва да се взима в транзитните зони по границите. И който не го получи, да бъде връщан още от тези зони”. Партията настоява и за друго: на публични места да се забрани носенето на бурка и никаб. Според документа, бурката е „униформа на ислямизма”, а онези, които не искат да се откажат от бурката и никаба, „да си търсят друга страна”.

 Християнсоциалният съюз смята още, че в различните обществени институции не бива да се въвеждат извънредни правила с мулти-културна насоченост, например специални часове за мюсюлмани в обществените басейни. И още: „Носенето на забрадка е неприемливо за държавни служители и за работещи в съдебната система”. В обобщение принципното становище на ХСС гласи следното: „Хуманност за нуждаещите се от закрила, ред и ясни правила в интеграцията и в съвместния живот, ограничаване на имиграцията – с цел успешна интеграция.” Партията припомня още, че е единствената политическа сила, която от самото начало водела „ясен и последователен курс” по въпроса за миграцията, докато други партии едва сега съзирали реалностите.

ХСС настоява да се води борба срещу причините за бежанските потоци, след което бежанците бързо да бъдат връщани в съответните страни. „След като отпадне причината, прокудила тези хора, те трябва да бъдат връщани обратно. Защото в техните страни ще има нужда от хора, които да се включат във възстановяването. Би било неморално да лишим тези страни от работна сила”, пише в документа.

И още една позиция на баварската партия: тя държи на споразумението между ЕС и Турция за бежанците, доколкото то – заедно със затварянето на Балканския маршрут – води до снижаване на притока към Европа и Германия. В същото време ХСС не е съгласен с либерализирането на визовия режим с Турция.

Андреас ШойерАндреас Шойер

„Приветствам действията на Австрия“

Генералният секретар на партията Андреас Шойер приветства действията на Австрия, която заплаши, че ще внесе в Европейския съд жалба срещу Унгария заради това, че не желае да приема обратно бежанци. Шойер очаква, че при това положение Австрия трябва да приеме обратно и много бежанци, които са влезли в Германия през австрийско-германската граница. Според Дъблинските споразумения, бежанците са длъжни да подадат молба за убежище в първата държава от ЕС, на чиято територия стъпят. Онези от тях, които се преместят в друга държава от ЕС, трябва да бъдат връщани там, където са били длъжни да поискат убежище. В момента аргументът на Унгария срещу това правило е следният: повечето бежанци първо са стъпили на гръцка територия, но поради тежкото положение в тази страна-членка на ЕС връщането на бежанци там е засега замразено.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)