Не подозирате на какво ви подлага кофеинът

Кафето не е единственият източник на кофеин. Понякога не си даваме сметка колко много прекаляваме с приема на кофеин чрез храната. Повечето хора не могат да започнат деня си без чаша силно кафе. На обяд и следобед пият още кафе, а междувременно похапват и храни, съдържащи кофеин без изобщо да си дават сметка за това.

Кофеинът е стимулант, който въздейства върху нервната система. Той взаимодейства с биохимически вещества в мозъка, които от своя страна отключват поредица от реакции в тялото. Кофеинът има свойството да повишава енергията. Най-често го приемаме с кафето, чая или с безалкохолните напитки. Но той присъства и в някои храни.

Кои са храните, които съдържат кофеин?

Сред храните с богато съдържание на кофеин са шоколадът, какаото, енергийните напитки, вафли, кексове, бисквити, шоколадови сиропи и заливки, млечни шейкове, соево мляко, енергийни барчета, десерти, сладолед, бонбони, горещ шоколад за пиене.

Всички тези храни доставят допълнително количество кофеин на тялото, което в добавка към няколкото чаши кафе, които пиете на ден, може да предизвика реакции и неприятни симптоми. Сред тях са главоболие, нарушен сърдечен ритъм, повишаване на кръвното налягане, раздразнителност, липса на енергия, безсъние и много други странични ефекти, според клиника Майо.

За да избегнете тези потенциални вредни ефекти от кофеина, ограничете пиенето на кафе и винаги четете етикетите на пакетираните храни, които консумирате. Повечето от тях са с добавени захари, наситени и хидрогенирани мазнини, висока калорийна стойност. Бихте направили услуга на тялото си, ако ги избягвате. Тези храни повишават рязко кръвната захар и създават потенциален риск от инсулинова резистентност, затлъстяване и диабет тип 2, затова следва да сме внимателни с консумацията им.

az-jenata.bg

 


image0 (9K)