Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители за охрана на българското въздушно пространство

Военновъздушните сили на Нидерландия планират да изпратят в България през април и май два изтребителя F-35 в подкрепа на мисията на НАТО за наблюдение и контрол на въздушното пространство в района на Черно море. Това стана ясно от съобщение на сайта на Съюзното въздушно командване на НАТО.

България очаква и изтребители от Испания, които ще участват в съвместни задачи за охрана на българското въздушно пространство, каза българският министър на отбраната Стефан Янев в събота.

Новината идва на фона на засилващото се напрежение около струпването на руски войски до Украйна. САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака и водят преговори с Москва за деескалация на напрежението заедно със съюзниците си от НАТО.

“Всички усилия са насочени към деескалация на ситуацията чрез диалог и дипломация. В крайна сметка това е в интерес на всички участващи страни. Същевременно е важно да бъдем подготвени за нежелателния сценарий с провал на разговорите”, е цитирана да казва нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен в съобщението на въздушното командване на НАТО.

По-рано стана ясно, че Испания обмисля възможността да изпрати изтребители от своите военновъздушните сили в България. Испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес потвърди това.

“Обмисляме и възможността за изпращане на самолети в България. Такива, каквито има в Испания и в Литва”, каза тя. “При всички случаи трябва да се търси дипломатичен подход и да има деескалация на напрежението”, добави Роблес.

Българският министър на отбраната Стефан Янев потвърди, че се очакват изтребители от двете държави за изпълнение на съвместни задачи по охрана на българското въздушно пространство.

“Това са такъв тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе”, каза Янев пред журналисти в събота.

“Такъв тип учения и тренировки е имало и в миналото. Става въпрос за изтребители, с каквито България не разполага. Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter Typhoon, а холандския контингент – с изтребители F-35”, добави Янев.

Новините идват на фона на все по-обтегнатите отношения между Москва и Запада заради Украйна. Русия е събрала приблизително 127 000 войски по границите на Украйна и е разположила още военни сили в Беларус за съвместни учения между Москва и Минск, които според Запада са претекст за военни действия срещу Украйна.

Съобщението за предстоящите задачи на испански и нидерландски изтребители в България идват на фона на искането на Русия НАТО да изтегли съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния. Искането на външното министерство на Русия беше отправено в петък и вече беше отхвърлено от управляващите в София и Букурещ, както и от НАТО.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)