Николай Слатински за Борисов: Състоянието му е описано в клиничната психология

Не знам защо някои се смущават, а други се омерзяват от Неговите лъжи, клевети, измами и инсинуации?!

Оставете го да говори, нека логореята му се лее!

Той е загубил контрол върху себе си, състоянието му е описано в клиничната психология.

То е следствие на страх и дезориентация, на неспособност да се владее и да осъзнае какво се случва.

Затова изпитва неистова потребност да приказва, да чува само собствения си глас, за да не стигат до него други гласове, други мнения, други виждания, други прочити на ситуацията.

Медицината казва, че следващата фаза на разграждането на цялата му визия за случващото се, което той доскоро смяташе, че контролира и направлява, е да започне да се самоопровергава, да се съмнява в себе си, да спори със себе си, да се страхува от себе си.

Затова не влизайте в обяснителен режим с него! Оставете го да говори! Водейки диалог с него чрез паралелни монолози, вие го легитимирате, позиционирате се като негов противник, мобилизирате го да насочва разрешителния си гняв навън от себе си. Подминавайте с мълчание изблиците и воплите на разяждащите го страх и дезориентация! Така разрушителният му гняв ще се пренасочи навътре към себе си!

Дайте си накрая сметка, че поведението му вече не е в ареала на политиката, а е в сферата на психологията, напът да премине необратимо и нелечимо в предметното поле на психиатрията…

Николай Слатински

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)