Никола Симон: За микрочиповете в ЕС трябва екосистема, фокус и достъп до капитал

Никола Симон: За микрочиповете в ЕС трябва екосистема, фокус и достъп до капитал

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Европейският акт за чиповете може да ускори развитието на полупроводниковата индустрия в България и да осигури механизма за дългосрочен растеж. Европейският съюз (ЕС) може да  постигне целта си за 20-процентен дял от световното производство на чипове при собствена визия за индустрията, когато всички страни действат заедно, а не всяка държава поотделно. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Никола Симон, вицепрезидент „Развойна дейност и качество на продуктите“ в Melexis.

Още по темата

Европейската комисия (ЕК) предложи през февруари т.г. законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act), който предстои да бъде одобрен от Европейския парламент. В него има набор от мерки за гарантиране на сигурността на доставките, устойчивостта и технологичното лидерство на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения.

„Ще отнеме време преди да се усетят ефектите от Европейския акт за чиповете, тъй като трябва да се развие екосистемата“, предупреди Симон.

По думите му изключително важно е в коя област иска да се насочи ЕС. „Има огромно разнообразие от приложения и технологии – за супермощни компютри, за научни изследвания и машинно обучение, за много напреднали технологии, за високоволтови полупроводници, които се влагат в автомобилите – тези технологии са много различни и са в две крайности“, посочи Симон.

Според него важно е не само да има производство на чипове, а да бъде изградена голяма екосистема в Европа. Той смята, че важна част от стратегията на ЕС трябва да бъде капиталът и достъпът до фондовете на Европейският акт за чиповете от страна на малките и средни предприятията и стартъпите, за да не се получи дисбаланс.

IT експертът потвърди, че има много технологии, където се вписва дейността на Melexis – високоволтови полупроводници, сензори с най-различни приложения.

Вицепрезидентът на Melexis съобщи, че през тази година компанията възнамерява да въведе в експлоатация новата си производствена база в София – проект, който е започнал преди пет години.

„С новата сграда ние ще прибавим 15 хиляди квадратни метра площ към съществуващата – 7500 кв. м. Също ще имаме повече площ за R&D дейности, което означава разработване на нови продукти и иновации в света на полупроводниците. Търсенето е налице и нашият пазарен дял се увеличава. Опитваме се да разработваме нови продукти за нови сфери на приложение – в автомобилния сектор, но и извън него“, съобщи Никола Симон.
И добави, че компанията ще увеличи екипа си за R&D в България заради огромната нужда от нови разработки.

Как ще се засили връзката между изследванията в университетите и фирмите в ЕС? В кой сектор ще расте Melexis? Повече за плановете на компанията и академията им за развитие на кадри може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)