Никола Янков: Възможно е разделяне на еврозоната на две

Никола Янков: Възможно е разделяне на еврозоната на две

Никола Янков, управляващ партньор на Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да се запази валутният механизъм като обща система в рамките на ЕС, ни е необходим фискален механизъм за преразпределение на пари между държавите, така че дефицитите им да се уравняват. В най-общ смисъл това означава финансови потоци, които текат от север на юг, като субсидии, които да финансират потреблението от юг на север, като внос на стоки. Такова нещо се случва макар и нерегламентирано – чрез трупането на дългове и опростяването им след това. Богатите страни членки на еврозоната държат дълг на по-бедните държави, който се знае, че няма да бъде върнат. Това заяви в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор на Expat Capital.

В студиото той коментира икономическите, финансовите и социалните процеси в Европа през последните 25 години.

Според Янков Европейският съюз (ЕС) ще бъде преформатиран, включително неговата икономическа база и валутният съюз. „Правилата ще се променят. Няма политическа воля за създаване на субсидиарни механизми, така че да се прехвърлят пари от север на юг, следователно валутният механизъм не може да остане в сегашната си чиста форма. Вариантът за повишаване на стабилността на Европейския проект в дългосрочен план е разделяне на съюза на две“, убеден е специалистът, добавяйки, че именно тази теза – за разделяне на Европа на няколко зони, е застъпена в тезата на популистките партии на Стария континент.

„Ако има две еврозони, това веднага ще създаде валутен курс между двете валути и южните държави ще могат да компенсират чрез девалвация дисбалансите. Разбира се, това ще доведе до обедняване на хората в южните държави, но ще им позволи да финансират живота си и да функционират нормално като фискални субекти“, поясни финансистът.

източник https://www.investor.bg/


image0 (9K)