Николов срещу Семерджиев – единият се оказа по-невинен

Николов срещу Семерджиев - единият се оказа по-невинен

Четири месеца след започването приключи разследването на  Георги Семерджиев, който уби две млади момичета на столичния бул. „Черни връх“. Резултатите показват, че той ще бъде съден по 5 обвинения, но в тях не влиза умишлено причиняване на смърт.

Вместо това той ще отговаря за причиняване на смъртта на двете жени по непредпазливост. А от държавното обвинение се обосноваха – не могат да събрат достатъчно доказателства за умишлено убийство.

На 5 юли късно вечерта пиян, дрогиран, без книжка и с фалшиви номера Георги Семерджиев връхлита със скорост от над 160 км/ч двете млади жени, движещи се по тротоара.

Още по темата

23 ное 2022 12:05

40

7 окт 2022 09:37

32

„На удара джипът продължил движението си със скорост от около 151 км/ч и ударил първата пешеходка, на 2 г.“, съобщи наблюдаващият прокурор Чавдар Железчев.

Заради провиненията си Семерджиев ще отговаря пред съда по 5 обвинения, но не и за умишлено причиняване на смърт. А причината – от прокуратурата не могат да защитят тезата за умисъл.

„По делото срещу Семерджиев не можем да запълним с конкретно съдържание като факти тази сложна юридическа категория евентуален умисъл“, допълни говорителят на СГС Десислава Петрова.

Така максималното наказание, което ще изтърпи, ако бъде признат за виновен, е 20 години лишаване от свобода, а не доживотен затвор.

„Почвата на евентуалния умисъл при пътно-транспортни произшествия е много хлъзгава и това се показа при случая с катастрофата, при която загина Милен Цветков. Това е една от причините прокуратурата да внимава с обвинението на Семерджиев и какво обвинение ще внесе в съда“, коментира адвокат Констанит Симеонов.

Според него случаите с причиняване на смърт на пътя от дрогирани шофьори си приличат, но за обвинението личността на обвиняемия е от водещо значение. В случая на Семерджиев се касае за системно нарушаване на законите, което прави случая с висока обществена опасност.

„Има много голяма разлика в личността на дееца. Семерджиев има много богато криминално минало. Докато Кристиан Николов има само един фиш за неправилно паркиране“, посочи адвокатът.

Затова свидетелстват и десетки разследвания в Министерството на вътрешните работи. Заради осигуряне на „полицейски чадър“ от системата беше отстранена полицай Симона Радева, която според разследването е помогнала на Семерджиев да се укрие. В хода на проверката бяха установени и други 40 униформени, които през последните години са прикривали други престъпления на Семерджив. Рокадите стигнаха и до високите етажи на силовото ведомство – 7 полицейски шефове бяха сменени заради неосъществяване на необходимия контрол.

Делото срещу Георги Семерджиев е събрано в 23 тома, а по случая са разпитани близо 80 свидетели.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)