Нинова: Ако Слави направи кабинет и му е нужна нашата подкрепа по политики, ще я получи

„Ако Слави Трифонов направи кабинет и му е необподима нашата подкрепа за този кабинет по политиките, които ще провежда, ще я получи“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ.

„Изборният резултат е тежка загуба за нас, но сме в ситуация на политическа сила, без която не може да се състави правителство“, подчерта тя.

„Ние сме ключов фактор за бъдещото управление, каза Нинова и добави: „Но по-важни са политиките, уточни тя. Ние водим 4 години битка с този модел, но бяхме сами, сега сме повече партии в парламента, които сме против това управление. Може да се съберем по политики“.

„Загубихме, но сме в ситуация да сме една от определящите сили какво ще се случи в България“, посочи Нинова.

„Ако Слави предложи кабинет и му е необходима нашата подкрепа по политиките на този кабинет, ще я получи. Протестните партии се заявиха срещу този модел на управление и ако сме принципни, би трябвало да ни направи обединение срещу този модел, без да се натрапваме“, заяви категорично тя.

„Могат да се правят всякакви провокации, но ако сме принципни, би трябвало да се направи обединение на партии, които преди и сега са проявявали нетърпимост“, изтъкна още Нинова.

По думите й моделът „Борисов“ не е унищожен, а само е разклатен.

Според нея нови избори ще върнат Борисов на власт. И се мотивира – всичко е в негови ръце все още, той задълбочава окопаването си във властта на всички нива. Борисов продължава да държи този модел, който е проникнал във всички институции.

„При нови избори държавата ще загуби още два месеца безвремие“, смята Нинова, която е категорична, че дватата месеца на служебен кабинет са недостатъчно време за разграждане на този модел.

Нинова не скри, че БСП е направила грешки в поведението си, за които е била наказана от избирателя. Една от тях е, че парламентарната група на левицата не напуска парламента по време на протестите, макар че нейни членове са били непрекъснато на тях.

„Обществото ни раздели на досегашни партии и нас ни причисли към статуквото, и външни партии. Ние стояхме в залата, за да прокараме, за да се борим за Изборния кодекс“, каза тя.

Лидерът на БСП заяви, че преди и по време на кампанията партийни хора и всякакви говорители и анализатори са внушавали и продължават да внушават, че БСП и ГЕРБ са се договорили.

„Че аз и Борисов сме си стиснали ръцете, че ще правим коалиция. Тези неща не трябва да се забравят и аз питам къде са тези хора сега? Поканете ги да кажат, защо лъгаха. Аз знам защо, за да отнемат от алтернативността на БСП“, допълни още Нинова.

Тя подчерта, че коалиция с ГЕРБ е 100 % невъзможна. Четири години се борим на два фронта – и срещу ГЕРБ, и срещу неговите проводници вътре в партията ни. Четири години не спират опитите за коалиция БСП-ГЕРБ, призна лидерът на левицата. Това няма да се случи, категорична е Нинова.

Нинова сподели, че в нощта на изборите първата й реакция е била да подаде оставка. „В нощта на изборите много хора ми се обадиха и ме посъветваха да не прибързвам, да премисля ситуацията“, обясни тя.

Според нея оставката й в този момент би била унищожителна за партията.

„Оставка на председател на БСП сега означава три месеца ние да правим процедура за пряк избор, а тези три месеца са изключително важни и ключови за България. Трябва да прецениш в политиката с кое ще навредиш повече“, каза лидерката на БСП.

„Искам да чуя мненията на структурите на партията, на ръководните места и на членовете. Бих искала да чуя какво им е мнението, къде сгрешихме. Това е целта на тези срещи“, обясни Нинова относно срещите с представители на свои стрктури, които от левицата започват днес.

 


image0 (9K)