Бизнес

Нинова: Борисов се докара дотам да моли Гинка да прехвърли ЧЕЗ на държавата!

„Премиерът Бойко Борисов се докара дотам да се моли на Гинка да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата, в по-унизително положение не сме били.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг след срещата си с чешкия посланик Душан Щраух. Основната тема на разговора между двамата е скандалната сделка за електроразпределителното дружество.

[ad id=“225664″]

„Бойко Борисов действа панически – българите, които го свалиха през 2013 г. ли нарича гадове“, атакува властта лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“.

„Както знаете, по наше искане проведохме среща с чешкия посланик, за което му благодаря. Той помоли да не преразказвам публично разговора ни, но ще ви информирам за нашата позиция, изразена пред него“, обърна се Нинова към медиите. И продължи: „Връчихме му официално писмо, адресирано до премиера на Чехия Андрей Бабиш, в което изразяваме позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ.“ Нинова изтъкна пред журналистите, че от 2004 г. социалистите не са променяли становището си по продажбата на енергоразпределителните дружества.

[ad id=“236993″]

„Задаваме и въпроси към чешкото правителство с очакване да получим отговори, а те са – спазено ли е чешкото законодателство при прехвърляне на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офшорни компании са се ангажирали със сделката“, каза Нинова и заяви, че сред въпросите е и дали ЧЕЗ е изпълнила ангажимента си по договора да уведоми българското правителство.

[ad id=“236999″]

„Освен това обаче отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на правителството на България и персонално на Бойко Борисов. Последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер. От чешка страна бе изобличена лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие няма отношение към сделката“, коментира Нинова.

[ad id=“237001“]

„Борисов традиционно хвърли вината на друг и каза, че някакви гадове искат да го свалят от власт. Кого наричате гадове, г-н Борисов, защото 2013 г. ви свали българският народ с протести?! Онези, които изгоряха като факли и те ли са гадове?!“, възмути се лидерът на БСП. Според Корнелия Нинова най-малкото, което може да направи министър-председателят, е да се извини на българите.

Нинова бе категорична, че по скандала с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов търси спасение.

[ad id=“238430″]

„Разбираме, че енергийната ни сигурност и животът на 3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докара до там да се моли на Гинка да прехвърли на държавата акции на ЧЕЗ. В по-унизителна положение не сме били“, коментира лидерът на БСП.

[ad id=“263680″]

По думите й първият вариант, който се вижда, че се разиграва в Министерски съвет е ЧЕЗ и Гинка Върбакова по взаимно съгласие да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи като един от евентуалните купувачи. Според нея вторият вариант е самата Гинка Върбакова да прехвърли част от акциите си на държавата.

[ad id=“218001″]

„В двата случая 3 млн. българи, националната и енергийната сигурност са поставени в зависимост от ЧЕЗ или от Гинка от Пазарджик“, анализира ситуацията лидерът на БСП. Според Нинова българският народ не трябва да е пасивен наблюдател, а активен участник и именно за това работи БСП.

Искаме съдът да спре сделката с ЧЕЗ. Процедурата да започне наново, заяви още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Верижна катастрофа в тунел „Люлин“

Движението е спряно...

един час ago

Шефът на здравната комисия в НС съди журналист

Проф.Костадин Ангелов го обяви във фейсбук...

2 часа ago

Очакванията за изпитите тази година: Резултатите ще са същите

Опростяването на учебния материал нямало да промени нищо...

3 часа ago

Как да свалите килограми след 40: 14 сигурни начина

Възрастта има значение и когато става въпрос за вталяване...

4 часа ago
image0 (9K)