Нинова: Оставката на Борисов е пропукване на модела, предстои много работа

Как да продължим с промяната е въпросът, има виждания през промяна в Конституцията, но нека първо да изпълним сегашната – за социална, демократична и правова държава, заяви Корнелия Нинова.

По думите й народът е пожелал тази оставка и тази промяна. „Но отново отправяме едно предупреждение – тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде напълно отстранен този модел от управлението на страната“, каза Нинова.

В деня на Конституцията – 16 април, Нинова заяви, че трябва да отдадем уважение към създателите й, макар и тя да не е съвършена, макар и да е променяна в годините, научи ЗАРАТА от пресцентъра на БСП..

„Макар и да ни предстоят сигурно още промени, тази Конституция заложи основите на демократична, правова и социална България. Днес, повече от всякога, от нас се очаква промяната. Ако говорим за правителството на Борисов, ние в последните 4 години не само искахме тази промяна, но я и формализирахме в 5 вота на недоверие“, отбеляза Нинова и припомни, че аргументите на левицата тогава бяха отхвърлени, но времето е показало, че са били прави, и всичките им аргументи днес се виждат ясно

„Но по-големият въпрос е как да продължим с промяната. Някои от новите колеги я виждат през промяна в Конституцията. Да, сигурно ще водим този дебат занапред, но преди да я променим, трябва да изпълним сегашната. Защото в нея пише, че България е демократична, правова и социална държава, и парламентарна република. Но нека да бъдем откровени – България не е демократична държава, защото един човек я превърна в еднолична“, категорична бе Корнелия Нинова и допълни: „България не е правова, защото не върховенството на закона, а задкулисието определя кой да влезе в затвора и кой не. България не е социална, защото над 1,5 милиона българи живеят под прага на бедността.“

„Предизвикателствата пред нас са големи, сигурно ще преминем и през промяна на основния закон, но днес в Деня на Конституцията се обръщаме към вас – нека преди да я променим, да направим първите стъпки да я приведем в действие“, призова Нинова.

На финала тя поздрави всички юристи, с уважение към конституционалистите, и най-вече към създателите на сегашната Конституция.


image0 (9K)