Нинова: Пращаме експерти в Чехия. Ще разберем кой и защо купува ЧЕЗ! 

„Невъзможно е държавата да регулира цените на основните стоки“, бе категорична лидерът на БСП.

[ad id=“225664″]

„Изпълнителното бюро разговаря с Янаки Стоилов по номинацията му за конституционен съдия, той оттегля кандидатурата си.“ Тази информация даде на редовната пресконференция след заседанието на ИБ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Стоилов не скрил мотивите за решението си – смята избора за предрешен и не иска да участва в състезание с предварително известен край.

Основните теми в пресконференцията на БСП бяха две – поскъпването и новото развитие на сделката за ЧЕЗ.

Корнелия Нинова обяви, че преди месец е имало среща между парламентаристи от БСП и техни чешки колеги.

Темата била сделката за ЧЕЗ и подновеното желание на Гинка Върбакова да придобие ЕРП-то.

„Преди 1 месец по писмено искане на депутати от чешкия парламент се състоя среща между тях и наши представители. На тази среща, колегите депутати от чешкия парламент ни предоставиха информация за сделката. В резултат на тази получена информация поискахме среща с Чешката социалдемократическа партия, съуправляваща в Чехия“, каза тя. И продължи: „Ще изпратим група в Чехия, експерти, финансисти, специалисти и когато се върнем с допълнителната информация, която ни беше предоставена що се отнася до прозрачност на сделката и финансиране, вярваме, че най-накрая българското общество ще разбере какво се случва.“

[ad id=“263680″]

„Когато се върнат, вярваме обществото ще разбере кой купува, защо го купува и как ще бъдат засегнати близо 3 милиона българи от тази сделка“, обясни Корнелия Нинова.

„Г-жа Гинка Върбакова се изтегля от управлението на соларните дружества, защото КЗК спря сделката заради концентрация. Тя иска да преодолее тази концентрация и да кандидатства за ЧЕЗ отново“, поясни още тя.

През юли поскъпнаха тока и парното с 2 процента. Сега както знаете, и природният газ ще поскъпне с 8 процента от 1-ви октомври. Това се случва при положение, че над 1 600 000 българи живеят под линията на бедност, посочи още Нинова.

„В държавата изглежда няма институции. Докога държавата ще стои на колене пред търговските вериги? А след хляба, ако поскъпне и млякото? Това е антилогично и антиевропейско“, каза Нинова.

„Какво бихме направили ние в такава ситуация, ако бяхме на власт? Има алтернатива. Ще увеличим броя на семействата, които получават помощи за отопление. Бихме увеличили добавките за отопление, които получават 204 635 души, правим ги 400 000“, посочи Нинова.

„Като втора мярка ще увеличим сумата. В момента тя е 374 лева на домакинство, ние ще я направим 403 лева“, обясни соцлидерът и пресметна, че това ще натовари бюджета с нови 86 188 000 лв.

„Откъде ще ги вземем, ли? От излишъка! На 1 август премиерът Борисов обяви, че има 2,23 млрд. лв. излишък. Това не са негови лични пари. Най-често ги харчи за пътища, които се рушат и за саниране – защото от това се краде. От социални помощи не може, продължи Нинова. При 2 милиона енергийно бедни българи е необходимо да се вземат мерки, за да се помогне на тия хора преди зимния период.

[ad id=“236993“]

Корнелия Нинова обяви, че ако БСП управлява, ще увеличи социалните помощи във връзка с очакваното поскъпване на основни стоки, между които и хлябът.

„Продължаваме да настояваме за 5% ДДС за хляба. Откъде пари – от излишъка“, каза още тя.

И да се молят на търговците, и да не се молят, от тяхната воля зависи какви ще бъдат цените на хляба, каза Нинова. И попита риторично: „Властите ще ходят от магазин на магазин да се молят на търговците да не увеличават цените, ли?!“. „Трябва да сме честни. Българи, невъзможно е държавата да регулира цените на основните стоки“, бе категорична лидерът на БСП.

„Предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов за социална кошница храни е популистко и невъзможно за изпълнение. В съвременна пазарна икономика да налагаш регулирани цени на търговски стоки просто няма как да се случи. Хубаво е, сигурно на народа много ще му хареса държавата да регулира цените на основната кошница от храни и стоки, но е невъзможно. Има други механизми как това да се случи. Решението е намаляването на ДДС за основни храни и лекарства“, коментира Нинова.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов се обсъжда идея за създаване на „социална кошница“ с храни, чиито максимални ставки на печалбата трябва да бъдат фиксирани.

[ad id=“218548″]

„Българите трудно ще понесат ценовия шок на енергоносителите и е наложително да се вземат мерки за подпомагане на бедните“, каза в началото на пресконференцията лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че шефът на КЕВР Иван Иванов е обявил намерение да се вдигне цената на природния газ с 8%.

„Това ще доведе до увеличение на цените на сигурно всички стоки и услуги. Бихме искали да припомним, че през юли токът поскъпна с 2%. Пак през юли парното поскъпна със 7%, сега имаме увеличение на природния газ с 8 %. Това три пъти увеличение на енергоносители най-тежко ще се усети през зимата. Смятаме, че много трудно българските граждани ще понесат този ценови шок, защото 1,6 млн. души живеят под линията на бедност“, каза още Корнелия Нинова.

Нинова бе запитана как ще коментира разпадането на групата на БСП в Общинския съвет в Бургас. Тя каза, че това не е новина.

„Още с решението на нашите общински съветници през лятото да бъде отстранен г-н Бенчо Бенчев, бяхме наясно, че тази група се разпада, но сме си взели политическото решение. По-добре без група общински съветници, отколкото с тази тежест и това петно върху лицето на БСП“, бе категорична лидерът на БСП Корнелия Нинова.


image0 (9K)