Нинова: Разви се изключително разрушително политическо озверяване

„Днешната нова коалиция иска правителството да получи вот на недоверие. Ще видим какво ще се случи, макар че от това, което стана днес ми се струва, че ще бъде пирова победа за тях“. Това заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в ефира на БНТ.

Още по темата

16 юни 2022 19:50

98

16 юни 2022 13:23

2

12 юни 2022 15:50

185

„Не можем да си представим как избирателите на „Възраждане“ ще приемат факта, че с ДПС са в общ фронт. Или избирателите на “Има такъв народ“, които бяха протестиращи преди година и се обявиха за сваляне на модела на управление на Борисов. „Има такъв народ“ искаше да покаже, че няма такава държава като Борисовата, а днес се прегърнаха с нея. Това е странното – че няма смислена алтернатива на сегашното правителство. Това е алтернативата – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и “Има такъв народ“, коментира вицепремиерът в предаването “Още от деня“.

Лидерът на БСП припомни, че преди седмица на своя Национален съвет левицата предложи изход от ситуацията: „Четирите досегашни партии в правителството да определим 4-5 важни задачи, които да свършим до края на годината и след това да отидем на избори. Целта на това предложение беше да осигурим актуализацията на бюджета, необходимите закони за влизане в действие на Плана за възстановяване и устойчивост, тоест тези пари да стигнат до региони, болници, образование и онези закони, които са необходими, за да влязат оперативните програми.“ По думите ѝ БСП дори не е имала възможността да направи това предложение, тъй като в следващите дни се е развило “това изключително разрушително политическо озверяване“.

„Разрушително, защото цели само събаряне – събаряне на Минчев от председателския пост, събаряне на правителството. А след това какво? Как посрещаме есента и зимата, как осигуряваме хората със средства за тази есен и зима, които няма да са леки?“, попита вицепремиерът.

Корнелия Нинова обясни, че отдавна е имало сигнали за противоречия между “Продължаваме промяната“ и “Има такъв народ“, а по-сериозно са започнали при спора за гуверньор на БНБ. „След това на коалиционните съвети виждах, че постоянно припламват искри по различни поводи. Същественото е, че тези искри бяха по два повода – или за пост, или за пари. Това не е принципен спор и се стигна до това безпринципно обединение днес“, посочи тя.

„Какво може да обедини такива необясними неща – тях може да ги обедини единствено интереси. Смятам, че статуквото и задкулисието се организираха. Събраха се несъбираеми заради интереса си и сега атакуват правителството“, подчерта тя и уточни, че и сегашната коалиция има различни спорове, но те са се обединили около желанието да сменят задкулисието и корупционния модел.

Внесеният вот за недоверие към правителството е заради икономическа политика, а мотивите Нинова нарече “израз на политическа шизофрения или раздвоение на личността“, като се обоснова: „1/3 от мотивите са срещу министъра на енергетиката, който е от “Има такъв народ“ и те подкрепят вота на недоверие срещу собствения си министър. Що се отнася до икономиката – странна симбиоза. Признават, че износът през първото тримесечие е нараснал с 6.5%, но и вносът бил нараснал. Казват, че има ръст на БВП от 4.1%, ама е малко. Потреблението се е увеличило с 5.2%, но е по-малко отпреди. Тоест и трите показатели са икономически и растат в първото тримесечие на тази година, което беше изключително трудно. Те го отчитат в мотивите, но казват, че е малко. Това сериозно ли е?“

По думите ѝ хората, които правят това имат задкулисни интереси да свалят правителството и да се върне старият модел на власт. „Аргументи икономически и юридически нямат. Днес дори в залата казаха, че нямат аргументи да свалят Минчев, той не е причина. Работата е политическа“, каза още министърът на икономиката.

Според Нинова причината “Има такъв народ“ да напусне коалицията е защото се е бръкнало в корупцията в строителството. „Всички доклади отидоха в прокуратурата, това беше нашата работа. Ние не можем да ги осъдим тези хора, има съдебна система“, обясни тя.

Във връзка с борбата с корупцията в нейното министерство, Нинова посочи доклада на Сметната палата, в който бяха установени чудовищни данни за корупция в язовирите: „500 млн. за над 200 язовира, ремонтиран само един, а парите ги няма. Изпратихме го и го засекретиха. Затова днес говорих за секретна корупция.“

По думите ѝ за тези 6 месеца правителството само поддържа язовирите, а не е започнало да ги ремонтира, защото не иска да го правят по начина, по който е ставало досега. „Затова променихме изцяло системата. Откриваме обществени поръчки, явяват се фирми и се минава по законния ред. Досега без обществени поръчки правителството отпуска средствата с постановление на Министерски съвет, възлага се на една фирма, тя превъзлага на други. Няма ред, няма правила, парите изчезват, а язовирите не са ремонтирани“, обясни Нинова.

Вицепремиерът отчита проблем в комуникацията в коалицията и посочи къде вижда проблема за това: „Създадохме няколко равнища на комуникация, които се разминаваха понякога. Едно в парламента между парламентарните групи, едно експертно между 18 експертни съвета, едно лидерско и четвърто – Министерски съвет. Трудно се координират 4 формата за вземане на едно общо решение, там намирам грешката и това трябва да се промени занапред“, смята министърът на икономиката.

По Конституция, ако правителството падне, започва възлагането на мандатите и според Нинова са се очертали двете алтернативи – едната е “Продължаваме промяната“, БСП и “Демократична България“ и другата е “Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и “Има такъв народ“.

„Предсрочните избори са най-лошият вариант, защото ще оставим държавата без парламент“, категоричен е вицепремиерът като допълни: „Служебен кабинет на президента може да управлява, но не може да взима решенията, които взима парламентът в закони. Ако не мине актуализацията на бюджета това означава, че няма да има пенсии, няма да има данъчни облекчения за младите семейства, които сме заложили. Тревожа се за тези 160 млн. за земеделските производители, те са изключително необходими, за да имаме храна, защото идва продоволствен проблем“, предупреди тя.

Като опитна партия, която е правила бюджети, БСП има опасения какво ще се случи между първо и второ четене. „Ние сме виждали такова неразумно политическо поведение, когато внасяш много предложения, за да си направиш просто ПР, но неща, които не се връзват в сметките. Това е бомба, която може да взриви бюджета и той изобщо да не влезе в сила, това ще е пагубно“, заяви вицепремиерът.

По темата за ветото на Република Северна Македония позицията на левицата е ясна още от първия ден на това правителство и е записано в коалиционното споразумение. „Тя е, че ако Република Северна Македония не изпълнява условията по двустранния договор, декларацията на парламента и рамковата позиция от 2019 г., то ние ще гласуваме против вдигане на ветото“, припомни лидерът на БСП.

По думите ѝ тази тема е била повдигната изкуствено през последните 2 седмици, а “Има такъв народ“ са се опитали да я превърнат в алиби за излизане от коалицията. „Имам предвид, че не е тема по начина, по който се насложи в публичното пространство – че едва ли не сега тайно ще пуснем Северна Македония и ще предадем националния интерес. Който и да е премиер не може да го реши еднолично, това беше изкуствено създадено напрежение, всичко трябва да мине през Народното събрание“, обясни Корнелия Нинова и допълни, че е нормално да се водят разговори, но на тях ясно да се заяви българският национален интерес.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)