Нищо общо с Америка. Каква е разликата между разследванията срещу Нексо в България и САЩ

Нищо общо с Америка. Каква е разликата между разследванията срещу Нексо в България и САЩ

Първата разлика между разследванията срещу Нексо в Съединените щати и България е, че първото вече е в миналото. В четвъртък следобед властите във Вашингтон постигнаха споразумение с фирмата, която ще плати 45 милиона долара глоби и няма да предлага повече на американския пазар един от депозитните си продукти.

Българските власти вероятно не са знаели накъде върви случаят в САЩ и вече една седмица твърдят, че всичко е започнало отвъд океана и те работят съвместно с американските служби.

Разследването срещу компанията за търговия с крипто активи Нексо „е започнало преди една година в САЩ“, каза в неделя зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров. Думите му дойдоха два дни, след като на 13 януари българската прокуратура огласи акция с помощ от „международни партньори“ срещу криптокомпанията, основана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Четирима души са с обвинения за участие в „организирана престъпна група“, казаха от държавното обвинение.

Властите в България обвързаха акцията си срещу компанията за търговия с криптовалута Нексо (Nexo) с разследването на дейността на компанията в САЩ. Това е често повтаряно и от представители на ГЕРБ, които използват случая, за да атакуват своите политически противници.

„Всичко започва от Америка“, е фразата, която депутатите от партията на бившия премиер Бойко Борисов използват за случая.

„Ощетени американски граждани“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев, който също се позова на действията в САЩ.

Съобщението от Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ дойде в четвъртък срещу петък.

Двете разследвания обаче са за различни неща и засега няма данни акцията да е „дошла от Америка“. Нещо повече – съобщението от Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ дойде в четвъртък срещу петък и не личи да е било очаквано от българските власти.

Ето още разлики.

Прокуратурата в София обвинява конкретни хора, свързани с криптоплатформата, в криминални престъпления. Институциите в САЩ проверяваха самата компания за предлагане на нерегулиран продукт, т.е. разследването не е криминално.

Разследването в САЩ започна в края на септември миналата година. За акцията в България стана известно преди дни, а обвинителите твърдят, че работата им тече от година.

Ето какво стана

На 14 януари прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души от Нексо. Не назова имена на заподозрените, нямаше и конкретика на обвиненията. Казано беше, че се разследва организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. По информация на БНР обвинения са повдигнати на съоснователите на Нексо Коста Кънчев и Антони Тренчев, както и директорите Траян Николов и Калин Методиев.

Обвиненията бяха обявени на съвместна пресконференция на прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната следствена служба (НСлС), ден след като офисите на Нексо в София бяха обискирани.

Българската криптоплатформа Нексо отрече всички обвинения и каза, че ще съди държавата. Компанията, която няма търговска дейност в България, а само на чужди пазари, продължава да работи.

Историята с Нексо придоби политически привкус и разследванията в САЩ бяха включени като аргумент в полза на действията на прокуратурата. Депутати от ГЕРБ атакуват „Демократична България“, защото е получила дарения от служители на Нексо. Те отговарят, че всичко е декларирано и няма проблем, защото нито едно от обвиненията срещу фирмата не е доказано.

В размяната на репликите почти винаги се споменават Съединените американски щати, откъдето – според прокуратурата – е започнало разследването.

Предстои да разберете как точно стоят нещата.

В какво България обвинява Нексо

Участие в „организирана престъпна група“ за предполагаемо пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления – това са обвиненията, които българската прокуратура обяви, че предявява на четиримата души от Нексо. На двама от тях е наложена мярка за неотклонение от по 1 млн. лв., други двама се издирват. Става дума за обвинения в криминална дейност срещу конкретни лица.

Разследването срещу Нексо е „започнало преди година в САЩ“, каза в неделя зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред БНТ.

По думите му в 8 американски щата прокуратурата разследва Нексо повече от година за незаконни финансови операции и измама на инвеститори. Тази информация „постъпва при нас, започват подготвителни действия с помощта на нашите партньори“, каза Тодоров. Споменатите 8 американски щата вече не разследват Нексо, защото са част от голямото споразумение, постигнато между фирмата и Комисията по ценните книжа и борсите във Вашингтон.

Тодоров добави, че ако „хипотетично“ в някой американски щат се води разследване за финансови престъпления и измама на инвеститори и се установи, че с тези присвоени средства в България, в Близкия Изток или в Югоизточна Азия са купувани недвижими имоти, въздухоплавателни средства, скъпи художествени произведения, „това се нарича пране на пари“. Отговорът му дойде след въпрос дали извършеното от Нексо в САЩ е престъпление или просто нерегламентирана дейност.

В петък зам.-главният прокурор и директор на НСлС​ Борислав Сарафов каза, че по разследването е работено съвместно с британската агенция за борба с престъпността, както и в сътрудничество със САЩ и други страни.

Обвиненията към четиримата служители на Нексо са за участие в престъпна група, действала от 2018 г. до 12 януари на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия и Кайманови острови.

По информация на БНР това са съоснователите на криптоплатформата Коста Кънчев (бивш съсобственик в „Кредисимо“), Антони Тренчев (бивш депутат от несъществуващия вече Реформаторски блок от партия „Движение България на гражданите“) и Калин Методиев, както Траян Николов, който е продуктов и оперативен директор​ в kомпанията.

Нексо беше обвинена и в това, че към нея е имало 23 трансакции от руската борса Hydra.

Прокуратурата каза, че има данни, че през криптоплатформата са минали трансакции на името на представител на палестинската терористична организация „Хамас“. Нексо беше обвинена и в това, че към нея е имало 23 трансакции от руската борса Hydra, след като беше санкционирана от САЩ на 5 април 2022 г. Трансакции е имало и от иранската борса Nobitex, след като беше санкционирана от ООН. Разследването работи и по данни за транзакции с финтех компании.

Фирмата Нексо отрече всички обвинения и каза, че това е „политически мотивирана акция“ на прокуратурата. Зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов („Демократична България“) определи пред Нова телевизия случая като „прокурорско-герберска уйдурма„.

Според обвинението цялата група се е управлявала от България и чрез българското дружество на Нексо – „Ен Ди Ес“, в което работят около 600 души. Според прокуратурата всички останали дружества на Нексо са „кухи фирми“.

От обвинението казаха, че има данни и за манипулиране на пазари на различни криптовалути. Този пазар е нерегулиран.

Работата по случая продължава с изпращане на молби за правна помощ от чужди държави и други действия, казаха разследващите. От прокуратурата съобщиха, че се водят преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Нексо.

Какво САЩ искаха от Нексо

На 26 октомври миналата година главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс подаде жалба във Върховния щатски съд срещу компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Нексо), се вижда от прессъобщение на прокуратурата на щата Ню Йорк.

Други седем американски щатски регулатора на ценни книжа съдеха криптоплатформата за това, че не се е регистрирала като брокер или дилър на ценни книжа и стоки (към които спадат криптовалутите), както и че е лъгала инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Три месеца по-късно Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (US Securities and Exchange Commission) съобщи за постигнато споразумение, според което Нексо ще плати 22,5 милиона долара глоба на Комисията, а отделно ще плати още 22,5 милиона долара глоба на регулаторите в отделните щати. Нексо се съгласява да не предлага повече своя депозит Earn Interest Product (EIP) на инвеститори от САЩ.

Действията на институциите в САЩ не са по разследване на криминални деяния на конкретни лица, обвинени в престъпления. Става дума за санкциониране на самата компания (или отделни дружества под шапката Нексо) за нерегламентирана дейност.

Криптоплатформата дава кредити срещу обезпечение в крипто, както и приема депозити на клиенти, върху които изплаща лихви – депозитен продукт. Тоест Нексо развива подобна на банкова дейност чрез криптовалути, като по този начин заобикаля нуждата от банков лиценз.

В Ню Йорк компании, които купуват или продават ценни книжа или стоки, включително платформите за криптовалута като Нексо, трябва да се регистрират в Службата на главния прокурор (OAG), ако работят в щата или предлагат продуктите си на жители на Ню Йорк.

Жалбата на Летиша Джеймс дойде година, след като Ню Йорк вече е забранил на нерегистрираните платформи за криптокредитиране (включително Нексо) да извършват дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения, се напомня в съобщението.

Според американските власти Нексо работи в нарушение на регулациите за финансови инструменти и ценни книжа (New York’s Martin Act and Executive Law) чрез два от продуктите си. Единият е борсата за купуване и обмяна на криптовалути (Nexo Exchange), другият – депозитният продукт, който позволява вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен доход от тях (Earn Interest Product). Финалното споразумение задължава Нексо да не предлага втория продукт на американски клиенти.

Едновременно с Ню Йорк, още седем щата бяха обявили правни действия срещу Нексо. Държавните регулатори на ценни книжа на Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт предприеха свои административни действия срещу платформата, като наредиха на компанията да спре депозитния си продукт. Споразумението от 19 януари урежда и тези спорове.

Юридически Нексо не е една компания, става дума за дружества, регистрирани под различни юрисдикции, които оперират на различни пазари.

В България регистрираното дружество е „Ен Ди Ес“, което разработва продуктите на криптоплатформата. То е собственост на Нексо АГ (Nexo AG), Цуг, Швейцария, което е под шапката на Нексо ЛЛС (Nexo LLC), Делауеър, САЩ, показват данни, съобщени от Комисията по финансов надзор в България.

Групата има компании в Естония, Литва, Каймановите острови. Именно дружествата, регистрирани на Кайманите, бяха разследвани в Ню Йорк.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)