Бизнес

НКИЗ с международно признание в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г.

Инициативата „Fast Tracking Success“ на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД се класира в челната тройка в международния конкурс Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г., организиран от Европейската комисия.

Това стана на официална церемония в Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия. В нея взеха участие изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и Георги Христов, началник отдел „Правно обслужване и управление на собствеността“.
Проектът „Fast Tracking Success“ на НКИЗ беше класиран в категорията „Подобряване на бизнес средата“. Г-жа Барес получи сертификат като отличие. Първо място взе Испания с нейна разработка.

Програмата „Fast Tracking Success“ на НКИЗ е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри от университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони. Инициативата стартира през 2017 г. по идея на изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес. Целта на проекта е да преодолее проблема с младежката безработица и да създаде благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони. Инициативата предлага решение за едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, а именно недостига на специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади професионалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните на компанията в Русе, Бургас и Божурище.
„Fast Tracking Success“ работи за поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда. По този начин младите хора, които завършват висше или професионално средно образование, могат да стартират своята кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони на НКИЗ.

В рамките на „Fast Tracking Success“ през февруари тази година изпълнителният директор на компанията Антоанета Барес организира кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“ в София. В дискусиите взеха участие 10 университета и професионални гимназии, с които НКИЗ има подписани Меморандуми за сътрудничество.
В тазгодишното издание на конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 участваха 29 страни от цяла Европа. Сред финалистите в различни категории бяха Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Чехия, Швеция. Конкурсът Европейски награди за насърчаване на предприемачеството е насочен към всички национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации. Целта на инициативата е да се открият и отличат най-ефективните и оригинални проекти, насърчаващи предприемачеството, предприемаческите умения и подобряването на бизнес средата в Европа и в частност в България. По този начин се фокусира общественото внимание върху най-успешните политики и практики в областта и се насърчават и вдъхновяват бъдещите предприемачи.

Преди да получи международното признание, инициативата „Fast Tracking Success“ получи и национално отличие в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 г. Церемонията се състоя в Министерството на икономиката, като призът беше връчен на НКИЗ от зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

В последния почивен ден се очаква засилен трафик но пътищата в страната

Продължават и проверките на "Пътна полиция"...

1 минута ago

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

14 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

един час ago

Гергьовден е – един от най-големите църковни празници

Тази година той съвпада с втория ден на Великден...

един час ago
image0 (9K)