Новата власт: Правителството ще продължи да плаща по 50 допълнителни лева на пенсионерите

Допълнителните 50 лева към пенсиите ще продължат да се изплащат поне до края на мандата на служебното правителство. Това съобщиха служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и Асен Василев – служебен министър на финансите, пред журналисти в Министерския съвет.

На първото заседание на служебния кабинет са обсъдени възможностите за продължаване на социално-икономическите мерки. Това са мерките 60/40 и 80/20. Василев помоли за период от 7-10 дена, за да се „проиграят всички сценарии“ и да се види какво финансово обезпечение би имало за такива мерки.

Служебният министър-председател Стефан Янев каза, че мотото и движещата сила на служебния кабинет ще бъде пълната прозрачност, професионализъм и почтеност.​ Той помоли медиите за толеранс от около една седмица, за да може служебните министри да се запознаят с реалната ситуация, която след това бъде обявена пред всички.

„Очаквайте информация, честна, навременна, честна и открита, по всяко едно време. Както заявихме, ще работим в полза на обществото“, каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Националистическите формации ще търсят обединение за явяване на предстоящите избори. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов предложи водачите на партиите „Атака“ (Волен Сидеров), „Воля“ (Веселин Марешки) и НФСБ (Валери Симеонов) да не участват в бъдещите кандидат-депутатски листи.

„Спирачката за обединението на патриотите сме ние, лидерите”, каза Красимир Каракачанов. По думите му лидерите трябва да останат встрани по време на тези избори.

Каракачанов каза, че е за промяна в конституцията и засилване правомощията на президента. „Историята в Европа го е показала – президентската република е много по-добър инструмент за управление, без да се нарушава партийната система“, каза лидерът на ВМРО.

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за запис с издевателства над арестант, каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Стоилов поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще.

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи нови избори за Народно събрание за 11 юли.

Вицепремиери са Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов. В кабинета има хора, които се свързват с различни политически сили.

Румен Радев очаква от кабинета да гарантира нормалното функциониране на държавата и да организира честни избори, “обявявайки война на купения вот”. Сред приоритетите на правителството е и разкриване на “истинската картина за състоянието на държавата”.

Развитието на ситуацията от изборите на 4 април до назначаването на служебното правителство следихме в блога „Кой ще управлява“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)