Нова година по домовете: Москва затяга мерките срещу коронавируса

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви, че ограничителните мерки заради кризата с коронавируса COVID-19 се затягат. Властите в руската столица смятат, че през следващите седмици ситуацията може да се влоши, предаде ТАСС.

Новите мерки влизат в сила от 13 ноември и ще важат до 15 януари. Предвижда се между 23.00 и 06.00 часа сутринта кафенетата и ресторантите, нощните клубове и другите развлекателни заведения в града да нямат право да работят. Доставката на храна по домовете остава денонощна.

Забраняват се културни, развлекателни и други подобни събития с участието на зрители, включително изложбите. Ограничението не важи за „официални събития, организирани по решение на органите на изпълнителната власт„.

Допустимият брой на зрителите в кината, театрите и концертните зали се ограничава до 25 процента от вместимостта на залата.

На организациите, чиято работа е свързана с физическо присъствие на гражданите, се препоръчва да използват системата с QR кодовете, използвана преди това само за нощните заведения.

Студентите и учениците минават на дистаноционно обучение.

За предходното денонощие Русия регистрира 20 977 нови случая на заразяване с коронавирус и 368 починали. Русия е на пето място в света по брой на заразените – от началото на пандемията, след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

 


image0 (9K)