Новите мерки за моловете, за ресторантите, за учениците, за детските градини

Учениците от 1 до 12 клас ще се върнат в класните стаи по график от 12 април. Това е една от мерките, които ще бъдат разхлабени след 31 март, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Графикът ще бъде изготвен от здравното и образователното министерство във времето от 5 до 12 април, когато децата са в пролетна ваканция. Яслите и детските градини също ще отворят врати, но от 5 април. Студентите ще подновят присъствените си занимания от 12 април.

„Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес то ще бъде облечено в заповед. Ресторантите ще могат да отворят, но само тези, които разполагат с градини и открити площи. Нощните заведения ще останат затворени.

Има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30 процента капацитет. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април“, посочи проф. Ангелов.

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени. Театрите ще отворят при капацитет на залите 30%“, допълни здравният министър.

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция. В Кюстендил е така, в някои други градове също наблюдаваме такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

„В края на април ще има свободен избор на ваксини„, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Следващите два месеца основната ни задача е да върви имунизационният процес през всички канали, подчерта той и допълни, че през втората половина на април ще получим и еднодозовата ваксина на „Джонсън&Джонсън“, която е по-лесна за използване, тъй като не изисква съхранение при толкова ниски температури.

Утре се очакват 151 000 дози от производителя „АстраЗенека“. Изключително оптимистични сме за темпа на ваксинация, коментира още министър Ангелов.

Днес у нас пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя „Модерна“. Пристигналите вчера дози на ваксината на „Пфайзер“ вече са разпределени по 23 от Регионалните здравни инспекции в страната. Днес своята част от нея ще получат и останалите пет здравни инспекции.


image0 (9K)