Новите 240 сядат на депутатските банки, тържествено заседание на 47 НС

За трети път в рамките на 6 месеца новите 240 депутати ще трябва да прекрачат прага на Народното събрание.  За по-голямата част от това е напълно ново начинание.

Точно в 9 ч. Запова тържествено заседание на 47-ото НС.

Още по темата

28 ное 2021 20:52

178

22 ное 2021 07:31

0

За разлика от предишните два парламента, когато орисница беше Мика Зайкова, този път на най-възрастният депутат е лекарят Силви Кирилов от ИТН. Той ще удари първия звънец за откриването на заседанието.

След като депутатите положат клетва, ще изберат и постоянния председател на Народното събрание, както и неговите  заместници.

Третите парламентарни и втори предсрочни парламентарни избори се проведоха на 14 ноември. Победител стана „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, която има 67 депутати.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ с коалиционния си партньор от СДС за втори път стана втора и ще има 59 депутати.

Трети са ДПС с 34 народни представители, БСП  вкарва 26 депутати.

Победителят на изборите през юли „Има такъв народ“ на Слави Трифонов останаха пети с  25 народни представители.

На последните две места са „Демократична България“ и „Възраждане“ съответно с 16 и 13 депутати.

Този парламент събира доста млади народни избраници.

Всеки десети депутат в новото Народно събрание е около 30-годишен, което прави 47-ото НС най-младото.

Най-младият депутат е на 23. 

Повечето народни избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад гърба си. Една не малка част идват от IT сферата, сред тях има специалисти по криптовалути, други са юристи, икономисти. Зад депутатските банки сядат още пилот, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

В първия си ден всеки депутат ще получи папка с конституцията и временна карта за гласуване. Те ще гласуват с тях, докато бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласуване работи.

Поканени да присъстват на откриването на 47-я парламент са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, президенти, заемали поста преди Радев, бивши председатели на НС, членовете на Министерския съвет, представители на съдебната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, на дипломатическия корпус у нас.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)