Нови арести в Москва преди предстоящите протести в защита на Навални

Полицията започна да задържа евентуални участници в неразрешените протестни действия в центъра на Москва, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Както съобщават кореспонденти на ТАСС, полицията в близост до районите, където е планиран протеста, избирателно задържа млади подозрителни хора с качулки, облечени предимно в анцузи. Сред задържаните има един чуждестранен гражданин. Няколко души са задържани в нетрезво състояние.

В същото време полицаите учтиво молят хората с големи чанти или раници да ги показват за проверка.

Министерството на вътрешните работи и прокуратурата многократно са предупреждавали срещу участие в неразрешени действия на 31 януари, за което е предвидена включително наказателна отговорност. Призивите за участие в акцията се разпространяват в социалните медии.

Първите неразрешени протестни действия в неделя в Русия – в Далечния изток – се оказаха рехави: в Иртукск, Хабаровск и Владивосток излязоха по под 100 души души, предава РИА Новости.

Няколко десетки са задържаните Иркутск на площада пред областното правителство. Арести има и в Красноярск, Барнаул, Новосибирск.

Както заяви представител на правителството на Приморския край пред РИА Новости, според регионалното управление на МВР, около 60 души са присъствали на неразрешен митинг в центъра на Владивосток. Няколко души са били задържани, трима от тях – докато стоят с агитационни плакати.

Полицията проведе задържанията спокойно, без сбивания или сблъсъци, служителите на реда се представят и вземат данните на задържания, след което го отвеждат до предвиден за целта градски автобус.

Журналистката на „Сотавижън“ Екатерина Ищенко беше задържана; тя излъчваше в YouTube през цялото време, докато я водеха в полицейското управление. Според нея тя е освободена и е получила извинения.

Също така, Валерия Федоренко, журналист от „Новая газета“ и „Далневосточних ведомости“, е била придружена до полицейски автобус на площада, но скоро след това е била освободена.

Полицията блокира подземните проходи в центъра на Владивосток. Протестиращите отидоха до крайбрежната улица и излязоха на леда. Полицията предупреждава за отговорността за участие в незаконни митинги, сили на ОМОН дежурят на брега.

В Хабаровск Министерството на вътрешните работи съобщи за 13 задържани на митинг с 58 участници.

 


image0 (9K)