Нови отчети тласнаха нагоре американските индекси

Нови отчети тласнаха нагоре американските индекси

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси завършиха търговията във вторник на зелено, подкрепени от ръста на продажбите на дребно в САЩ през октомври, както и от силните тримесечни отчети на Home Depot и Walmart, които подсказаха, че потреблението в САЩ все още тласка нагоре разходите, въпреки увеличаващите се цени, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 57,34 пункта, или 0,1%, достигайки 36 144,79 пункта. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,39 на сто до 4701,16 пункта. Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,7% до 15 973,86 пункта.

Продажбите на дребно в Съединените щати нараснаха през октомври, показвайки, че потребителите увеличават разходите си. Стойността на общите покупки на дребно нарасна с 1,7% през периода, спрямо 0,8% повишение през предходния месец. Данните показват добро представяне в редица категории – от автомобилната индустрия до спортните стоки. Онлайн продажбите са нараснали с 10,2% спрямо година по-рано. 

Home Depot записа най-голям ръст в Dow – 5,7%, след като резултатите ѝ надхвърлиха прогнозите, а нетните ѝ приходи от продажби се повишиха с 9,8% през последното тримесечие. Компанията за продукти за домашни ремонти заяви още, че приходите ѝ за фискалното четвърто тримесечие вече са по-високи от тези за миналото, което подсказва за потенциален силен завършек на годината.

Междувременно Walmart отчете печалба и приходи за третото тримесечие, които значително надминаха очакванията. Приходите от продажби в американските магазини на компанията, отворени от поне година, са нараснали с 9,2%. Дигиталните продажби са се увеличили с едва 8%, въпреки че Wall Street очакваше 20,5% ръст. Цената на акциите на Walmart се понижи с 2,5% и компанията се оказа най-зле представилата се в Dow.

Цената на акциите на ритейл гиганта Lowe’s нарасна с 4,2%, а тази на акциите на Target – с 1,1%. И двете компании се очаква да обявят финансовите си отчети преди началото на борсовия ден в сряда.

Стойността на книжата на Tesla се повиши с 4%, възстановявайки се от спада си в понеделник. Това се случи, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск продаде акции от Tesla за близо 7 млрд. долара миналата седмица.

23% пък е ръстът на цената на акциите на стартъпа за електромобили Lucid днес, след като директорите му споделиха на инвеститорите, че резервациите за първите му превозни средства са нараснали, а производствените планове за 2022 г. са на път да бъдат изпълнени. Това изстреля пазарната стойност на компанията до над 88 млрд. долара.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)