Нови протести срещу мобилизацията в няколко руски градове. Арестувани са над 150 души

В Русия се провеждат протести срещу „частичната“ мобилизация на руснаците, обявена на 21 септември от президента Владимир Путин. Това съобщи Настоящее время в събота.

Протестите се случват, след като членове на антивоенното движение „Пролет“ и поддръжници на главния критик на Кремъл Алексей Навални призоваха руснаците да изразят несъгласието си.

Протестните акции се провеждат в Иркутск, Новосибирск, Томск, Улан-Уде, Чита и други градове. Вече са известни случаи на над 150 задържани.

Арестувани има и в Москва, където силите за сигурност са задържали момиче и са го отвели във фургон, съобщава кореспондентът на Дожд Василий Полонски. Още две момичета са издирени от полицията на изхода на метрото. Според руската медия СОТА полицията грабва случайни минувачи от улицата.

В Екатеринбург още преди началото на протеста силите за сигурност са задържали четирима журналисти, които са се подготвяли да отразяват събития на централния площад на града, съобщава СОТА .

В Новосибирск , близо до операта на площад „Ленин“, хората са извили хоро, но веднага са били заобиколени от полицията, съобщава Taiga.info . Кореспондентът на изданието съобщава, че на 10 души има около 50 представители на силите са зигурност, като само в този град са известни поне 70 задържани.

През последните дни напливът на хора, които опитват да избягат от страната след обявената мобилизация, предизвика тежки задръствания по границата с Грузия и Казахстан и доведе до нови ограничения във Финландия на влизащите от Русия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. . Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)