Нови противоречия за Северна Македония

Нови противоречия за Северна Македония
Обвинения кой е виновен за забавянето на българската позиция за Северна Македония си размениха „Продължаваме промяната“ и външният министър Теодора Генчовска, съобщи Bulgaria ON AIR.

Проектът на двустранен протокол със Скопие е депозиран в парламента с гриф за достъп „За ползване“, което ограничава кръга на хората, които могат да гo прочетат.

Още по темата

21 юни 2022 19:00

5

20 юни 2022 08:11

34

Така на практика те не са достъпни за широката публика, посочиха от „Продължаваме промяната“. В отговор от българското външно министерство заявиха, че документът е достъпен за всички.

Партията благодари на Генчовска за реакцията ѝ. Управляващите поискаха МВнР да подпише договорения от външния министър двустранен протокол. За същото настояват и в Скопие.

Очаква се парламентарната външна комисия да заседава в сряда. Депутатите ще разгледат предложението на френското председателство на Европейския съюз за разрешаване на спора между България и Северна Македония. На практика това е компромис, с който София и Скопие да приключат спора и да започнат блокираните от България европреговори на Северна Македония и Албания.

„Формално до момента не е постъпило „френско предложение“ като възможно решение на блокадата от страна на България, защото първо получаваме мненията на страните членки на ЕС“, коментира външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)