Нови разкрития за фабриката за нелегални цигари край Пловдив

Известна пловдивска фамилия, която държи верига мебелни магазини за италиански мебели „Rilus”, е собственик на фабриката за нелегални цигари в района на село Труд. По документи теренът и халето се водят на фирмата „СЕРВИЗИО“ ЕООД, която е собственост на сина на Николай Богданов – Петко Богданов.

Вчера баща и син Богданови са били разпитани от униформени във връзка с разследването на спецпрокуратурата за организирана престъпна група за производство и разпространение на незаконни цигари.

Репортер на TrafficNews потърсил за коментар Николай Богданов, който потвърди информацията, ала отказа да коментира подробности по случая. „Нека да приключи всичко. Съдействали сме на органите на реда, като приключи всичко ще стане ясно“, коментирал Николай.

Синът му Петко е на 31 години, завършил е Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). През 2017 регистрира своята фирма „Сервизио“ със 100 лева капитал. Само няколко месеца по-късно през август придобива собственост върху терена, на който обаче вече е построена фабрика. Парцелът преминава през ръцете на много ключови фигури преди да бъде прехвърлен на дружеството на Богданов. Дарен като наследство между роднини, през 2007 година той е продаден от наследника Димитър Танев на фирмата на небезизвестни италиански бизнесмени „Кари 8“.

Дружеството е собственост на Роберто Тронкони, а управители през различни периоди са Тронкони, Георги Бранеков и Фабрицио Алемано. Или с други думи минава в ръцете на собствениците на съборения тютюнев склад „Одрин 8“. Именно дружеството на италианците строи склада, който първоначално е бил с презназначение за преработка на билки. Междувременно през 2012 следва ново прехвърляне на имота от фирмата „Кари 8“ на „Фриго енерджи“, която пък по това време е съсобственост между Роберто Тронкони, Фабрицио Алемано, Десислава Колева и Румен Радулов. Няма данни някога цехът да е работил като фабрика за билки, а през 2017 година имотът бива продаден от италианската фирма на сина на търговеца на италиански мебели Николай Богданов – Петко. Фамилията смята да го използва като склад за мебелите, с които търгува, но отлага това във времето. Халето е отдадено под наем на трето лице, което на този етап не е известно. Този човек вероятно е връзката с организатора на производството на контрабандните цигари.

Вторият цех, където пък се е обработвал тютюнът за цигарите, се намира в между Ръжево Конаре и Ръжево. Според данни от местната власт, имотът е собственост на фирма, управлявана от друг италианец – Бруно Пиер Луиджи. Зам.-кметът на Община Калояново Веселин Бонов обяснил, че имотът е стопанисван от „ИМПЛО“ ООД, която е собственост на Бруно Луиджи и други италианци – Гуидо ло Яконо, Рикардо Гизлери, Джовани Вилла, Корадо Гизлери, Клаудио Ронкароло и Пиер Джузепе Ронкароло. Всички опити да се свържем с тях останаха напразни – телефонът на фирмата е невалиден.

Фирмата се занимава с отдаване под наем на собствени недвижими имоти, но според счетоводен документ през 2015 година дружеството разпродава частично основните си активи – земеделска земя. Това се налага заради невъзможност за покрият загубите, въпреки че фирмата продължава да действа „на червено“. Според информацията на местната администрация сградата се е използвала за оризарна – склад за пакетиране и обработка на ориз, отглеждал и ориза. Все още не е ясно дали някой от италианците е открит от спецслужбите.

Към момента 12 души са арестувани и обвинени за участие в престъпна група за производство и разпространение на нелегални цигари след акцията, която се проведе вчера в Пловдивско. При нея бяха разбити две нелегални фабрики за производство на тютюневи изделия без бандерол в землището на село Труд и Ръжево Конаре. Задържаните обаче са наемници, които са работили в производството. Четирима от задържаните са български граждани, седем украинци и един молдовец. Продължават да се издирват още 4 души, съпричастни с престъплението. Срещу всички 12 души Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения за участие в организирана престъпна група във връзка с нелегалните тютюневи изделия, като се очаква да им бъде поискана мярка за постоянен арест.

На този етап прокуратурата не дава официална информация за организатора на цигареното производство, което е бълвало по 6 000 мастербокса на месец. Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона на месец. По непотвърдени данни пловдивчанинът Антон Арабаджиев е свързан с разбитата фабрика в Труд. Вчера полиция обискира няколко жилища в кооперацията, в която той и семейството му живеят на ул. „Янко Съкъзов“. За 24 часа е бил задържан близък на Арабаджиев, а след това освободен. Самият бизнесмен обаче бил извън страната.


image0 (9K)