България

Нови цени на мляко и млечни продукти

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци. Това съобщи за Дарик радио председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко. Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.

Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обяснява председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров:

[ad id=“225664″]

„Цената на млечните продукти се увеличава. И не само краве маслото, но и на другите млечни продукти се повишава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор – ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само килограм мляко, а тук около 55 ст. литър мляко. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии“, каза Зоров.

[ad id=“236993″]

Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад. Това заяви директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

„От гледна точка на българския пазар през последните шест години наблюдаваме едно леко постъпателно нагоре, като сега цената на едно е към 1.70 на пакет от 250 г“.

Според Владимир Иванов покачването на цената на маслото е световна тенденция. Той допълни, че ако страната ни увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.

Мая Матева

Recent Posts

Слънчева неделя, след обяд ще има условия за градушки

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°С...

50 минути ago

Арда Кърджали обърна с 2:1 Ботев Пловдив

Хората на Белия стигнаха до успеха след автогол в края...

55 минути ago

Промени в движението на влаковете София – Северна България от 13 май

Актуална информация на гише "Информация", касите и тел. 02/931 11 11...

2 часа ago

„Ботев“ (Пловдив) с позиция: Нямаме намерение да напускаме своя стадион

Комуникацията с Община Пловдив е на изключително добро ниво...

2 часа ago

Рафаел Надал с тежка загуба в Рим от Хуберт Хуркач

Испанецът отстъпи с 1:6, 3:6 пред поставения под номер 7...

2 часа ago

Русинова пита: СДВР дали ли са съгласие за реорганизацията на „Патриарха“?

Протоколът на транспортната комисия в СО е съмнителен, каза тя...

3 часа ago
image0 (9K)