Нови цени на билетите в Стара Загора от понеделник

От 1 август цената на билета в градския транспорт в Стара Загора, обслужван от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“, ще бъде 1.50 лева. Това беше решено на днешното заседание на Общинския съвет.

Билетът за комбинирано пътуване в рамките на 60 минути на територията на града ще струва 2.00 лева, а за период от 120 минути цената ще е 2.50 лева.

От дружеството определят пет зони за пътуване по направления на извънградските линии. До всички населени места до 15 километра пътниците ще заплащат 2.00 лв.; за населени места от 15 до 19 километра цената на билета ще бъде 2.50 лева; населените места от 19 до 23 километра ще заплащат билет от 3.00 лева, всички населени места от 23 до 27 километра ще заплащат цена на билета 3.50 лева и за най-отдалечените села – над 27 километра, билетът ще струва 4.00 лева.

Общо 71 решения бяха приети на днешната сесия на местния парламент. Сред бурно дебатираните теми, освен увеличението на цената на билетчето, беше и увеличението купона за ученическо хранене, за който родителите ще заплащат с 0.90 лв. повече.

Казусът за преместваемите обекти „тип лафка“ също провокира дискусии, а крайното решение, около което се обединиха съветниците, бе, че обектите трябва да бъдат разиграни на търг поотделно, а не в пакети.

Предложението, което срещна силен отпор и бе отхвърлено от общинските съветници, бе да се даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на „Зара Солар“ ЕООД. Фирмата е подала заявление, в което излага намерението си за изграждане на фотоволтаична електрическа централа върху имот – публична общинска собственост. Общинският съветник от групата на „Земеделски народен съюз“ и председател на Общинския съвет Мария Динева изрази категоричната си позиция, че трябва да се избира между повече заявители, а не от един. „Предлагам да се проведе сериозен дебат по темата с цел изграждането на цялостна стратегия за такива инвестиции като фотоволтаична електрическа централа. Също така да се обсъди участието на Община Стара Загора в публично-частно партньорство“, заяви Динева.

В началото на заседанието всички присъстващи в залата почетоха паметта на д-р Богдана Димитрова, дългогодишен общински съветник и председател на Общински съвет Стара Загора в периода 1995-1999 г., която почина в сряда.

Поклонението пред тленните останки на д-р Богдана Димитрова ще се състои на 29 юли от 11 часа в катедрален храм „Свети Николай“.

(СН)

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)