Новогодишна наздравица в Операта. Емир Нуханович, миротворецът на диригентския пул

„Новогодишна наздравица” в Операта ще бъде представена за пети път на старозагорска сцена на 31 декември, от 18 часа. Празничният концерт е последното голямо музикално събитие за изключителната творческа 2021 година, която триумфално завърши с блестящо турне на Балета на Операта в Германия със спектаклите „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“. Посланикът на музиката-носител на Наградата „Свобода” на Центъра за мир диригентът Емир Нуханович гостува за първи път на сцената на Старозагорската опера в новогодишната нощ.

Името на босненския диригент Емир Нуханович нашумява по време на страшната война в Босна и Херцеговин. Той организира концерти по време на войната и Сараевската филхармония не спира своята дейност дори под падащите над Сараево бомби.

Нуханович разказва, че по време на тези концерти залите били препълнени и хората мръзнели заедно с музикантите, но не са се отказвали. „Беше рисковано, тъй като можехме да станем мишена. Но залата винаги беше пълна с хора. Музиката се превърна в начин да се противопоставим на насилието”, споделя диригентът днес, пише Уляна Кьосева за сайта dolap.bg.

Емир Нуханович e роден в Кониц, Босна и Херцеговина. Завършва Музикалното училище в Белград през 1981 г. Завършва кларинет в Музикалната академия в Сараево, където получава и следдипломна степен. В същото време учи дирижиране в Скопие, Прищина и Сараево.На конкурси за ученици и студенти по музика в Югославия през 1981 и 1983 г. печели първа награда като солист, а също и като член на камерно трио на Музикалната академия-Сараево.

През 1992 г. Нуханович основава Военния оркестър на Република Босна и Херцеговина. През 1993 г. възобновява филхармоничния оркестър на Сараево и остава като директор до 2008 г. През 1997 г. отива в Ню Йорк, където получава диплома по арт мениджмънт.

По време войната в Босна от 1992 до 1995 г. много музиканти губят живота си и голям брой музикални инструменти са повредени или унищожени. След войната Емир Нуханович призовава целия свят за помощ да бъде възродена Сараевската филхармония. Светът откликва на неговия глас. Пристигат дарения от Япония, от САЩ, от всички точки на света.

Емир Нуханович посочва два фактора като източник на страстта си към възраждането на музикалното образование. Единият е собственият му опит по време на войната в Босна. През ноември 2008 г. със собствени средства Нуханович основава  местно музикално училище за всички възрасти в Босна и Херцеговина. Създава още музикални училища в три града, включително Сараево. Опитът го е убедил, че „въпреки различията ни в националност и етническа принадлежност, музиката може да обедини хората в мир“. Така той продължава напред, за да го приложи на практика. Въпреки че мюсюлманите, хърватите и сърбите се бориха до трагичен край по време на войната, Нуханович е категоричен, че ще приеме ученици от тези три етнически групи в новите си училища.

През 2008 г. музикантът основава Фондация за изкуства и образование, както и Първото частно музикално и балетно училище „Амадеус”. Заема се с набиране на дарения на музикални инструменти за  даровити деца от Босна и Херцеговина.

Федералното министерство на образованието, науката и културата го награждава Емир Нуханович през 1997 г. за специален принос в развитието на музикалната култура в Босна и Херцеговина. През 1998 г. той е удостоен и със Sarajevo 6th April Award за специални заслуги в организирането на музикални събития по време на войната в Сараево.

Списание Business Magazine обявява диригента за АРТ МЕНИДЖЪР за успешното създаване и управление на Филхармоничния оркестър-Сараево. През 2001 г. в Неапол, Италия е награден със „Златна палка“ за приноса му в дългогодишното  културно сътрудничество между Италия и Босна и Херцеговина. Международният център за мир  му присъжда наградата „Свобода“ за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света.

Като солист и диригент Нуханович гостува на сцените на Мюзикферайн, Виена, Инсбрук, Залцбург (Австрия); Париж, Перпинян, Ла Рошел (Франция); Рим, Венеция, Равена, Фарфа, Фермо, Остия (Италия); Истанбул (Турция); Шчечин (Полша); Стокхолм, (Швеция); Лисабон (Португалия); Цюрих (Швейцария); Валенсия (Испания), Ню Йорк, Дейтън, Лейк Плесид (САЩ), Любляна (Словения); Кипър, Осло (Норвегия), София, Пловдив (България), Харков (Украйна), Хирошима (Япония). Бил е художествен ръководител на филхармоничния оркестър-Сараево, професор в Музикалната академия в Сараево и професор в Педагогическата академия в Мостар.

От 2009 г. е гост като главен диригент в New Europe Symphony Orchestra. През 2013 г. в Истанбул поставя и дирижира първата босненска опера „Хасанагиница” в  Истанбулската държавна опера и балет, както и дирижира концерт за бежанците от Сирия със Симфоничния оркестър на Джемал Решит Рей Истанбул.

Носител е на приза Es-Seyyid Osman Holusi Efendi Vakfi за художествена дейност през 2013 година.

 


image0 (9K)