Нов анестезиологичен апарат получи от дарители болница „Киркович“ в Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров връчи днес анестезиологичен апарат, с функции на интензивен респиратор на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“. Апаратурата е закупена от постъпилите средства в специално създадената през пролетта дарителска сметка на община Стара Загора за борба с COVID-19.

„Апаратът, който даряваме днес е важен и за пациентите, и за лекарите и медицинските екипи, които са поели грижата за здравето и за спасяване на живота им. Апаратът има жизнено спасяваща функция и днес при борбата с коронавируса, но ще може да се използва и след края на пандемията“ – каза кметът Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че и през следващата година ще продължат действията за закупуване на още апарати. Тодоров в категоричен, че целта е предоставяне на по-качествена грижа за пациентите. Градоначалникът благодари на всички, които се включиха в борбата с пандемията като се включиха в дарителската кампания.

Припомняме, че през месец април с решение на Общински съвет Стара Загора бяха отпуснати 60 хил.лева за закупуването на високия клас анестезиологичен апарат на марка Mindray. Дареният апарат за анестезия е с двойно приложение и болницата има необходимост от повече такава техника. Апарати от този вид се използват в операционните зали, но при необходимост и в Клиниката по реанимация за лечение на пациенти с нужда от интубиране и дихателна реанимация, допълни изпълнителният директор на УМБАЛ“Проф.д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев.

При връчване на дарението присъстваха още зам.-кметът на община Стара Загора Жилена Желева и лекари от Клиниката по анестезия и интензивно лечение, които ще работят с апаратурата.


image0 (9K)