Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, е записано в окончателния вариант

Видеокамери във всяка изборна секция ще предават картина на живо на сайта на районната комисия Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, а на тяхно място да се изписва наименованието на формацията.

Това е записано в окончателния вариант на проекта за промени в Изборния кодекс, който обединява внесените от ГЕРБ и “Воля”. Текстовете трябва да бъдат приети бързо от правната комисия на парламента на второ четене веднага след края на ваканцията на депутатите на 10 януари, съобщава 24chasa.bg.

Целта е до края на месеца редакциите в кодекса да бъдат гласувани окончателно, за да се спазят препоръките на Венецианската комисия в месеците преди избори да не се правят промени в законите. Махането на номерата на партиите от бюлетините е мярка срещу ефекта 15/15, при който кандидати на задни места в листата печелят преференции заради съвпадение с номера на партията. Така през 2014 г. за евродепутат бе избран никому неизвестният тогава Момчил Неков от БСП, като със събраните преференции той измести от 1-ото място партийния лидер Сергей Станишев. Моделът се повтаря на всички избори и с всички партии. Преди ваканцията шефът на правната комисия Данаил Кирилов допусна, че номерата щеостанат, а преференциите ще започнат от цифри над 100, за да не става объркване.

ДПС е твърдо против отпадането на номерата и го определя като образователен ценз за техните избиратели.


image0 (9K)